Rusthuisbewoners vertellen hun verhaal tijdens erfgoeddag

geplaatst op dinsdag 21 april 2015

Tijdens de komende editie van Erfgoeddag op zondag 26 april wordt de kapel van het OCMW-woonzorgcentrum Minnewater opengesteld voor het publiek. De kapel zal dienst doen als expositieruimte voor de tentoonstelling ‘Kijken in de spiegel van het leven’. Daarin vertellen rusthuisbewoners hun verhaal over herinneringen en voorwerpen die een belangrijke rol hebben ingenomen in hun leven.

 

 

Dit jaar staat Erfgoeddag in het teken van ‘erf’. Dit korte woord duidt op de manier waarop er wordt omgegaan met erfenissen, schenkingen en erfgoed in het algemeen.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: "Iedereen kan erfgenaam zijn want 'ontvangen' en (door)'geven' doen we over generaties heen. Denk maar aan een antieken kettinkje of een doos vol oude foto’s die je van grootmoeder of -vader kreeg? Of de anekdotes die men vertelt aan (klein)kinderen. Ook de bewoners van onze woonzorgcentra hebben levendige herinneringen over hun leven. Deze herinneringen vormen voor hen een kostbaar bezit. Ze bieden een kijk op het leven van toen, de gewoonten en de heersende normen en waarden. Voor het OCMW was dit de inspiratiebron om in het kader van erfgoeddag hiermee aan de slag te gaan."

Binnen de woonzorgcentra van het OCMW werd actief gezocht naar persoonlijke, kleine en grote verhalen van bewoners. Sommige verhalen werden gekoppeld aan voorwerpen die ze destijds meegenomen hebben naar het rusthuis. De resultaten van die zoektocht werden in een audiovisuele tentoonstelling gegoten met als titel‘Kijken in de spiegel van het leven’. In de tentoonstelling komen 18 heel diverse en persoonlijke verhalen aan bod. Hun persoonlijk erfgoed wordt omkaderd door individuele verhalen en gepresenteerd door middel van portretfoto’s en geluidsfragmenten van interviews.

Christel Hernou, animatieverantwoordelijke van de OCMW-woonzorgcentra: "Het werd voor iedereen een boeiende tocht doorheen vele jaren persoonlijke levensgeschiedenissen vol lief en leed. Zo is er bijvoorbeeld het verhaal van een bewoonster die, toen ze jong was, een kindje van de verdrinkingsdood heeft gered. Als bedanking voor haar heldendaad kreeg ze een beeld dat nu nog steeds in haar kamer staat. Verder zijn er verhalen over de piano van Cecile, de schilderijtjes van Henriëtte en de eigenhandig gemaakte kast van voormalig meubelmaker Roger."

Locatie voor de tentoonstelling is de kapel van het woonzorgcentrum Minnewater. Het ontwerp van de (toen nog) ‘Minnewaterkliniek’ is van de hand van (stads)architect Louis Delacenserie die o.a. ook verantwoordelijk was voor de restauratie van de Burgerlijke Griffie op de Burg, het Provinciaal Hof op de Markt en het ontwerp en bouw van de Rijksnormaalschool.  Het neogotisch interieur van de Minnewaterkapel werd haast geheel door Brugse kunstenaars en ambachtslieden ingericht, hetgeen wijst op een grote aanwezigheid van kennis en kunde ter zake in de stad. Veel zaken van het interieur werden destijds bekostigd dankzij giften van vooraanstaande Bruggelingen. "De komende editie van Erfgoeddag biedt de bezoekers een uitzonderlijke gelegenheid om, naast de tentoonstelling, ook de recent gerenoveerde kapel te bezichtigen. De tentoonstelling betekent trouwens niet het eindpunt van dit project, integendeel! De verhalen smaken naar meer en vormen een bron van inspiratie om in de toekomst nog meer levensverhalen vast te leggen van bewoners" aldus nog voorzitter De fauw.

Erfgoeddag tentoonstelling ‘kijken in spiegel van het leven’ zondag 26 april doorlopen van 10 tot 17 uur, woonzorgcentrum Minnewater,Prof. Dr. J. Sebrechtsstraat 1, 8000 Brugge

 

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: