Digitale markt
geplaatst op maandag 04 mei 2015
.jpg)
Tablet-pc’s, smartphones, surfen, e-mailen, digitale fotografie, sociale media,…en ga zo maar verder. Voor wie weet hoe er mee om te gaan, kunnen ze een verrijking betekenen. Toch zijn er veel mensen die het bos niet (meer) zien doorheen al die “multimediale bomen”. Steeds meer dienstverleningen en informatie wordt vandaag de dag echter via het internet aangeboden zoals bijvoorbeeld:
- aanvragen van documenten en vergunningen via het digitaal loket
- adreswijziging
- geboorteakte
- autovignet
- stedenbouwkundige vergunning
- bestellen van tickets voor evenementen
- belastingsaangifte via Tax-On-Web
- informatie over uw wettelijk en aanvullend pensioen via MyPension.be
Een grote groep mensen dreigt echter te worden uitgesloten van deze digitale informatie waardoor er een zogenaamde “digitale kloof” kan te ontstaan. Vroeger sprak men over een ‘digitale kloof’ tussen zij die met een computer kunnen werken en zij die dat niet kunnen. Maar ondertussen bestaan er al meerdere kloven:
de toegangskloof: het al dan niet beschikken over een computer met internetaansluiting;
de kenniskloof: het al dan niet kunnen werken met een computer;
de informatievaardigheidskloof: al dan niet weten hoe je computervaardigheden goed kan inzetten, welke internetbronnen je kan vertrouwen en welke niet.
Het zijn onder meer deze kloven die ‘De Digitale Week’ wil doen verkleinen. Het is hét moment bij uitstek voor wie zijn licht wil opsteken over de wereld van multimedia, internet, gsm’s en alle andere digitale middelen die ons leven gemakkelijker kunnen maken.
Ook Brugge deed opnieuw mee met de Digitale Week. Er waren tal van gratis proeflessen, presentaties of tentoonstellingen met betrekking tot multimedia. Dit is onder meer het geval in de Brugse centra voor volwassenenonderwijs, de lokale dienstencentra van het OCMW, de openbare bibliotheek, Open School en Vormingplus. Tijdens de voorbereiding van de editie 2015 gaven verschillende participanten aan dat ze tijdens de Digitale Week graag een gemeenschappelijk evenement wilden organiseren. Dit idee werd verder uitgewerkt tot de ‘Digitale Markt’.
Voor deze eerste editie van de Digitale Markt mochten we maar liefst 16 Brugse organisaties verwelkomen:
- De VDAB demonstreerde haar handige ‘apps’, waaronder een applicatie voor het zoeken naar een job.
- SNT presenteerde haar uitgebreide lessenpakket. Van een basiscursus Windows tot
leren programmeren.
- De Dienstencentra van OCMW hadden tips en raad klaar voor ouderen die langer zelfstandig willen thuis wonen.
- Aan de stand van de Openbare Bibliotheek kwam je te weten hoe je een zogenaamd ‘e-book’ online kunt reserveren of hoe je de volledige bibliotheekcatalogus via het internet kunt raadplegen.
- Oxfam was aanwezig met een heus ‘Repair Café’. Wie thuis een computer had staan waar een klein defect aan is hoefde die niet meteen weg te gooien. De technici van van Oxfam probeerden het toestel terug aan de praat te krijgen. Beter voor de portefeuille én voor de afvalberg!
Verder waren er de standen van ‘Open School’, Vormingplus, Historium, de stedelijke communicatiedienst, de vzw iDrops, Bits of Love, de winkelketen Switch, de Erfgoedcel, de school CVO Sint-Godelieve, de OCMW-vereniging De Schakelaar en de Opvoedingswinkel.
Link: https://www.facebook.com/Sociaal.Huis.Brugge?fref=ts