Action/2015

geplaatst op maandag 25 mei 2015

Op 8 mei was Brugge gaststad voor het evenement “Action 2015”. Op het grote plein aan de achterkant van het station waren een duizendtal jongeren aanwezig voor verschillende optredens en animatie.

 

 

 

 

Met dit evenement wilden de 25 organiserende NGO’s de wereld en haar politici oproepen tot actie. 2015 is namelijk een belangrijk kanteljaar in de wereldwijde strijd tegen armoede. In het jaar 2000 ondertekenden 189 regeringsleiders de 8 millenniumoelstellingen, waarmee ze tegen 2015 de armoede in de wereld wilden halveren. Eind dit jaar verstrijkt deze deadline en moet de wereld kijken hoever we staan. De vaststelling zal zijn dat er veel vooruitgang werd geboekt maar dat we er nog lang niet zijn én dat nieuwe en verdere actie nodig is. In september komen de wereldleiders opnieuw samen om te beslissen wat er komt na de millenniumdoelen. 

Er wordt verwacht dat de actie zal verdergezet worden met nieuwe ‘doelstellingen voor duurzame ontwikkeling of sustainable development goals’ die de komende 15 jaar de leidraad moeten vormen voor wereldwijde inspanningen rond armoedebestrijding, beter onderwijs, milieubescherming en de aanpak van ongelijkheid. 

Brugge gaf hiermee 2 belangrijke signalen: we willen een solidaire duurzame stad zijn én een stad die het engagement van de jonge generaties graag in de verf wilt zetten. We wilden hiermee ook een vervolg geven aan het engagement dat de Noord-Zuiddienst van Stad Brugge de voorbije jaren opnam rond de millenniumdoelen.  Zo werd in 2010 een campagne gestart onder de noemer ‘scoren voor 2015’. Via een brede waaier van activiteiten en acties met grote betrokkenheid van de Noord-Zuidraad, Brugse socio-culturele verenigingen, scholen en vakbonden werd een programma uitgewerkt waarmee bijna 50.000 Bruggelingen werden bereikt.

Brugge kreeg voor ‘scoren voor 2015’ een nominatie voor de  ‘thuis in de stad’ prijs van het Vlaamse Stedenbeleid in de categorie ‘meest vernieuwende project van het jaar’.

 

 

Link: https://vimeo.com/127598294
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: