Automatische verdeling nieuwe arbeidskledij in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV

geplaatst op vrijdag 26 juni 2015

Het zorg en zorgondersteunend personeel van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV is voortaan herkenbaar aan gloednieuwe, eigentijdse uniformen. Kraaknette uniformen, bovendien, want elke werknemer kan de klok rond terecht bij de kledinguitgifte- en innameautomaten van zodra een kledingwissel aangewezen is.

 

 

Om de beschikbaarheid van voldoende propere arbeidskledij te kunnen verzekeren, besloot het bestuur van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV in 2013 om de verdeling en terugname ervan op onze drie campussen te automatiseren . Meteen ook het ideale moment om zowel de uniformen als het uniformbeleid over alle drie de campussen heen te aligneren. De diensten aankoop- en voorraadbeheer, logistiek, zorg, preventie, technische dienst en ICT sloegen de handen in elkaar voor een grootscheeps project dat zich zou vertalen in een optimalisatie van de voorheen bijzonder arbeidsintensieve manuele kledingbedeling en inzameling.

Dankzij de kledinguitgifte- en innameautomaten kan een uniformwissel snel en eenvoudig en bovendien zeven dagen op zeven en 24 uur op 24. Uitgifte van arbeidskledij gebeurt op maat. Een ingenaaide chip registreert wie welke kledij ontleent en weer indient aan de hand van de vernieuwde multifunctionele personeelsbadges, die de pasfoto van de eID-kaart in bruikleen nemen. De capaciteit van de toestellen is op maat van (aangepast aan) de lokale behoeften van iedere campus.

De automatisering vroeg om een beperking van het aantal modellen. Daarom is gekozen voor een uniseks uniform met een frisse, eigentijdse look die perfect in de huisstijl van het ziekenhuis past. Het jasje is wit, met de kleuraccenten uit het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV logo en het nieuwe logo zelf in borduurwerk. Enkel de witte broek onderscheidt zorgend personeel van zorgondersteunend personeel, dat een donkerblauwe broek draagt. De selectie van het uniform gebeurde in drie fasen. Een representatieve groep van eindgebruikers weerhield uit een modeshow en aantal modellen om aan de praktijk te testen en bracht na de testperiode zijn voorkeursstem uit. Die ging naar een snit die meer bewegingsvrijheid biedt, in onderhoudsvriendelijke materialen.

“Zoals je een flesje frisdrank uit een automaat haalt, halen onze medewerkers vanaf nu ook hun arbeidskledij uit een automaat”, lacht Claudine Devroe, leidinggevend functionaris aankoop- en voorraadbeheer. “Enfin, zo ongeveer toch. ‘Iedereen in het nieuw’ bleek een hele opdracht, maar de nieuwe uniformen zijn niet alleen eigentijds, praktisch, ergonomisch, veilig, aangenaam om te dragen én mooi, op de koop toe verschijnen al onze zorgverleners dag na dag onberispelijk op het werk, dankzij de automatisering.”

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: