De onderwijscheque

geplaatst op maandag 28 september 2015

Scholen in Brugge worden steeds vaker geconfronteerd met gezinnen die in armoede leven.  De maximumfacturen voor het onderwijs legden de kosten al wat aan banden, maar toch nemen de schoolkosten vaak een grote hap uit het budget. De ‘lege brooddozen’ waarmee kinderen of jongeren naar school komen, onbetaalde rekeningen, kinderen die niet over het nodige schoolmateriaal beschikken, … behoren tot de meest pertinente armoedeproblemen die scholen formuleren. Hoewel sommige schoolbesturen creatief trachten in te grijpen bij de armoede-problemen van hun leerlingen, zijn sommige scholen bijna ten einde raad.

Alsmaar meer steden en gemeenten bieden onderwijscheques aan om de uitgaven voor ouders met schoolgaande kinderen wat lichter maken. Ook het Brugse OCMW maakte de nodige budgetten vrij om dit jaar in het systeem van de onderwijscheques te stappen, dit in nauwe samenwerking met de vereniging SPOOR Brugge.

"We voeren de cheques in om gezinnen met een laag inkomen een duwtje in de rug te geven bij de aankoop van materiaal of de deelname aan schoolactiviteiten. Het kan ook scholen helpen tegen het toenemende fenomeen van onbetaalde schoolrekening. Uit onderzoeken blijkt dat bijna een kind op de tien in ons land in een gezin met een inkomen lager dan de armoedegrens leeft. Steeds meer alleenstaande ouders (een op de drie) komen in de risicozone terecht.

Het aandeel kansarme geboorten ten opzichte van het totaal aantal geboorten in Brugge is tussen 2008 en 2013 gestegen van 4% naar 8,2%. Dus ook in Brugge mogen we zeker niet blind zijn voor het aantal kinderen dat in een gezin met een risico op kansarmoede leeft." verduidelijkt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

De onderwijscheques zijn verkrijgbaar in het Sociaal Huis in de Hoogstraat. Bruggelingen met een verhoogde tegemoetkoming, kunnen er iedere voormiddag of dondernamiddag terecht. De cheques kosten twee euro per stuk en hebben een waarde van tien euro. Afhankelijk van het leerjaar kan men recht hebben op 4 tot 12 cheques per jaar.

"Het systeem van de onderwijscheques mag niet los staan van een beleid rond armoede op de scholen. Reeds verschillende jaren voorziet het OCMW, samen met het stadsbestuur en de vereniging SPOOR Brugge, middelen om scholen te begeleiden bij het opmaken van een ‘gelijke kansen’-beleid. Een beleid waarbij kinderen/gezinnen die het moeilijk hebben, evenveel kansen krijgen om deel te nemen aan activiteiten én evenveel kansen krijgen om zich ten volle te ontwikkelen." aldus nog voorzitter De fauw.

 

Link: http://bit.ly/1R1PvFI
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: