Brugs OCMW biedt extra plaatsen voor asielzoekers

geplaatst op vrijdag 14 augustus 2015

Het Brugse OCMW zal 28 extra plaatsen bieden voor asielzoekers, wat het totaal aantal plaatsen op 41 brengt. "Hiermee nemen we onze verantwoordelijkheid in de asielcrisis die momenteel gaande is", duidt OCMW-voorzitter Dirk De fauw. Voor de extra plaatsen worden woningen en gebouwen gebruikt die het OCMW nog ter beschikking heeft. Het gaat over de site Ter Duinen aan de Potterierei, 2 woningen in de Rijselstraat en een woning in de Kastanjeboomstraat.


"We verwachten de eerste asielzoekers al op 1 september 2015. We zorgen op korte termijn voor begeleidend personeel, zodat alle personen op een goeie manier kunnen opgevangen en begeleid worden. Als de opvang goed verloopt en de toestroom blijft, zullen we nog bijkomende inspanningen doen om extra plaatsen aan te bieden", vervolgt De fauw.

Het OCMW Brugge heeft een lange geschiedenis van opvang van asielzoekers die nog in de erkenningsprocedure zitten, in het Lokaal Opvang Initiatief (LOI). Tot voor kort verzorgde het OCMW zo de opvang van 176 asielzoekers, zonder dat dit tot noemenswaardige problemen leidde. "Maar eind december 2014 kregen we het bericht dat al deze plaatsen moesten sluiten (met uitzondering van 13 plaatsen), omdat de toestroom van asielzoekers op dat moment sterk verminderd was. Iets meer dan 6 maanden later is situatie volledig omgekeerd en komt opnieuw de vraag om hulp te bieden. Eind juli 2015 heeft Fedasil naar aanleiding van de grote actuele instroom van asielzoekers aan ons bestuur gevraagd om opnieuw bijkomende opvangcapaciteit te creëren. Als OCMW is het onze plicht om deze mensen te helpen. De Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel krijgt op vandaag 200 asielaanvragen per dag. Al deze mensen hebben recht op materiële opvang tijdens hun asielprocedure. Het gaat voornamelijk over asielzoekers met een hoge kans op een positieve beslissing uit landen waarvoor een hoge beschermingsgraad geldt, zoals Syrië en Irak", besluit voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: