Dirk De fauw komt op voor de MUG-helikopter

geplaatst op donderdag 24 september 2015

Op de provincieraad van 24-09-15 kwam Dirk De fauw tussen om te wijzen op het belang van de MUG-helikopter. Door de interne staatshervorming dreigt die namelijk aan de grond te moeten blijven.
 

Mondelinge vraag aan gedeputeerde Guido Decorte over de MUG-HELI .

Sinds meer dan 25 jaar is voor onze provincie, een deel van de provincie Oost-Vlaanderen en een belangrijk deel van Zeeland vanuit Brugge een helikopter actief die een urgentiearts – spoedarts – en een verpleegkundige ter plaatse brengen bij ernstige ongevallen.  Ook secundaire transporten van patiënten naar gespecialiseerde ziekenhuizen bv. naar het brandwondencentrum worden daarmee uitgevoerd.  Geschat wordt dat jaarlijks om en bij de 40 mensenlevens worden gered en/of mensen van zware blijvende letsels bespaard worden door het vlugge ingrijpen van een urgentiearts.

Heel wat gemeenten dragen hun steentje bij om de helikopter in de lucht te houden.  Private bedrijven springen bij. Zondag ll. werd de nieuwe sponsor de NV ARTES-DEPRET voorgesteld.   De hoofdsponsor blijft tot op vandaag de Provincie West-Vlaanderen met een bijdrage van 110.000 euro op jaarbasis.  

Dit betekent dat de Provincie meer dan 1/5 van de jaarlijkse kostprijs van de helikopter voor zijn rekening neemt. 

Bij de vorige bespreking van het zgn. kerntakendebat kon bekomen worden dat de Provincie in het kader van zijn welzijnsbeleid nog verder de MUG-heli mocht ondersteunen.

Deze overeenkomst werd toen ondertekend door minister van Welzijn Jo Vandeurzen .

Ingevolge het nieuwe Vlaams regeerakkoord is er echter vanaf 1.1.2017 vanuit de Provincie geen cent meer voor welzijn.   De vrees bestaat dan ook binnen de VZW IMDH West-Vlaanderen, dat de MUG-HELI na dit jaar nog één jaar kan overleven.

Mijn vraag is, en ik weet dat deze door heel wat collega’s hier gedeeld wordt, kan en mag de Provincie na 1.1.2017 nog verder de MUG-HELI ondersteunen ?   Ik hoop dat Vlaanderen die middelen toch niet zal afnemen van de Provincie en vooral dat dit levensreddende toestel niet aan de grond zal moeten blijven .

Dirk De fauw
Provincieraadslid

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: