Overhandiging cheque inzameling taxussnoeisel

geplaatst op donderdag 19 november 2015

Met veel plezier heeft ons OCMW dit jaar opnieuw meegewerkt aan de actie ‘Vergroot de hoop en verklein de kanker’. Via deze actie kan iedereen de strijd tegen kanker steunen, door zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen.

 

 

 

Een taxushaag bevat namelijk baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij 50% van de chemotherapieën kiest men voor geneesmiddelen op basis van taxus. Ons OCMW heeft op al haar locaties iets meer dan 1.000 meter taxushagen staan. Onze eigen groendienst van de Technische Dienst had de voorbije maanden de snoeischaar in de aanslag. Ze werden hierin bijgestaan door de mensen van ons sociaal tewerkstellingsproject WOK (Werkt OoK!). Soms ook voor kleinere stukjes, zoals hier op deze schitterende locatie in de tuin van de godshuizen Elisabethe Zorghe, De Schippen en Paruitte.

Met veel trots kan ik u melden dat wij in het totaal 1.780 kilo taxussnoeisel ingezameld hebben. Dat is goed voor 1.450 euro, een cheque die wij graag overhandigen aan de vzw Oncologisch Centrum van het AZ Sint-Jan. De opbrengst zal gebruikt worden om nevenwerkingen te bestrijden die verbonden zijn aan chemotherapie op basis van taxus. Deze geven namelijk haaruitval en nagelproblemen, zowel bij de handen als de voeten. Om dit tegen te gaan, worden er tijdens het toedienen van de chemotherapie ijskappen gebruikt om haarverlies te voorkomen) en ijshandschoenen (om nagelproblemen tegen te gaan). Deze producten zijn duur, maar ze verhogen flink de levenskwaliteit van de patiënten. Het centrum streeft er altijd naar om die levenskwaliteit, ondanks de ziekte, zo hoog mogelijk te houden. Dokter Hutsebaut heeft mij toevertrouwd dat onze gift integraal gebruikt zal worden voor de bestrijding van eerder genoemde nevenwerkingen.

Naast onze eigen snoeiactie, hebben wij voor het eerst ook een inzamelpunt ingericht in onze Technische Dienst. Daar kon iedereen zijn taxussnoeisel ingeven. Bij toekomstige taxusacties willen wij dit opnieuw doen en dit ook meer bekend maken bij de Bruggelingen. Ik zal onze diensten ook opdracht geven om, waar mogelijk op onze verschillende locaties, taxus aan te planten. Zo kunnen wij op termijn nog meer meehelpen aan de strijd tegen kanker.

 

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: