WANDELPROGRAMMA VOOR MENSEN MET PSYCHISCHE KWETSBAARHEID BOEKT GOEDE RESULTATEN

geplaatst op donderdag 03 december 2015

 

Goedgevoelstappers is een wandelgroep, die het doel heeft om beweging te promoten en sociale isolatie te doorbreken bij Bruggelingen die geconfronteerd worden met een psychische kwetsbaarheid en/of kansarmoede. Na een periode van een jaar wordt het project geëvalueerd en de resultaten zijn ronduit positief.

 

 

"Het wandelprogramma duurde zes maanden, maar voor het van start kon gaan, werd er eerst een half jaar intensief aan voorbereid. Zo werd er geïnvesteerd in opleiding voor de begeleiders", vertelt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Er hebben gemiddeld 36 mensen deelgenomen aan het wandelprogramma. "Voor de start en na afloop van het project werden zij bevraagd en daaruit kunnen we concluderen dat we in ons opzet geslaagd zijn. We zien een duidelijke wijziging in het gedrag en de houding ten opzichte van beweging en sociale contacten. De mening over beweging wijzigt minimaal, maar het bewegen en het sociaal contact op zich neemt wel toe en het zittend gedrag neemt af. Het aanbieden van een laagdrempelig bewegingsaanbod naar de doelgroep is een succesvolle formule", legt De fauw uit.

"De doelgroep werd bereikt dankzij de structurele medewerking van de partners uit de verschillende organisaties binnen de sector Geestelijke Gezondheidszorg, psychotherapeutische centra, welzijnsorganisaties en de verenigingen waar armen het woord nemen", vertelt Martine Matthys, schepen van Bevolking, Burgerlijke Stand, Seniorenparticipatie en Personen met een Beperking.

Maar het programma kent nog een aantal andere succesfactoren, zoals de eenvoud van het aanbod. Er waren wandelingen in 3 verschillende groepen (verschillende afstanden en tempo) met nadien tijd voor een koffie en een gezellige babbel. Er werd ook gewerkt aan afwisseling in het programma: 5 verschillende wandelroutes per groep, een wandeling in het kader van de Triënnale Brugge (cultuurwandeling) en de gezondheidsrally ‘fit in je hoofd’.

"Er is goed nieuws over de toekomst van de wandelgroep Goedgevoelstappers: het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw Brugge, Dienstencentra OCMW Brugge en de Hogeschool West-Vlaanderen HOWEST slaan de handen in elkaar om de wandelgroep verder aan te bieden", besluit De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: