Buddy's gezocht voor asielzoekers

geplaatst op maandag 21 december 2015

Het Brugse OCMW is op zoek naar een 20-tal vrijwilligers, zogenaamde buddy’s, die een ‘wegwijzer’ willen zijn voor asielzoekers in het Lokaal Opvanginitiatief (LOI). Het LOI voorziet materiële hulp voor vluchtelingen die in een erkenningsprocedure zitten. Zij krijgen een individuele kamer, nutsvoorzieningen, hygiënische producten en 65 euro per week (voor voeding, ontspanning,…)."We ondersteunen deze asielzoekers met een groep medewerkers, meestal maatschappelijk werkers. Toch vinden we het ook belangrijk dat er nog meer wordt ingezet op dagbesteding, ontspanning en integratie in Brugge. Hiervoor willen we samenwerken met vrijwilligers. De voorbije maanden hebben we al heel wat reacties gekregen via het Meld- en Informatiepunt Armoede in het Sociaal Huis, dat speciaal daarvoor als centraal meldpunt werd ingericht. Vandaag zijn we klaar met een gecoördineerd aanbod van vrijwilligerswerk. Hiervoor werkten we samen met de Brugse vrijwilligerscentrale, waar alle vacatures voor vrijwilligerswerk samengebracht worden"; vertelt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Het OCMW is op zoek naar een 20-tal buddy’s die zich willen engageren om 1 keer per week langs te gaan in 1 van de LOI-huizen. De buddy zal instaan voor de ondersteuning van het dagelijkse leven in en buiten de woning of extra ondersteuning bieden bij de persoonlijke kennismaking met onze samenleving. De bezoeken worden voorbereid door het OCMW, met inbreng van de vrijwilligers, en richten zich op allerlei integratiethema’s. "Na een eerste kennismaking gaan de gesprekken bijvoorbeeld over recycleren van afval, het sportaanbod in de buurt, de lokale bibliotheek,… Dit kan ook gecombineerd worden met uitstappen en bezoeken. Bijvoorbeeld om Brugge te leren kennen, een zinvolle dagbesteding te zoeken, of om op een budgetvriendelijke manier te leren winkelen", legt De fauw uit.

 

De ‘ideale buddy’ kan zich 1 keer per week een halve dag vrijmaken, staat open voor andere culturen en kan op een gezonde wijze omgaan met de context van de asielzoeker en hierbij voldoende afstand bewaren. Daarnaast beschikt de buddy over een basiskennis Engels en Frans en is hij/zij positief ingesteld. De vrijwilligers krijgen ondersteuning en vorming op maat voor deze leuke en uitdagende vrijwilligerservaring. Voor verplaatsingen met de wagen is er een kilometervergoeding.

Wie interesse heeft in deze ervaring, is welkom op het infomoment. Dat vindt plaats op woensdag 16 december 2015, om 15.00 uur en 17.00 uur in het opvangcentrum Ter Duinen, in de Potterierei 77a (site Ter Potterie, ingang langs de boerenpoort via de werf van het woonzorgcentrum).

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: