HET SPEELSTATION ZET DEUREN OPEN VOOR OUDERS EN JONGE KINDEREN

geplaatst op dinsdag 02 februari 2016

Nadat het in december al in de luwte van start ging, opende Het Speelstation vandaag officieel zijn deuren. Met dit initiatief wil de Opvoedingswinkel Regio Brugge, in samenwerking met het Huis van het Kind Brugge, een ontmoetingsplek creëren waar ouders en jonge kinderen in een ontspannen sfeer samen kunnen zijn. “Sociale netwerken tussen ouders kunnen hulp bieden bij de opvoeding. Met Het Speelstation willen we die onderlinge contacten versterken”, licht OCMW-voorzitter Dirk De fauw toe.

Het Speelstation nam zijn intrek in buurthuis De Wissel, centraal gelegen in Sint-Pieters. Ouders, grootouders en onthaalouders met baby’s en peuters die nog niet naar school gaan, zijn er elke dinsdagvoormiddag en donderdagnamiddag welkom om samen met elkaar en hun kindjes een leuke tijd te beleven. Voor de kinderen is er veilig speelmateriaal en de ouders kunnen zich altijd tegoed doen aan een drankje. “De naam ‘Het Speelstation’ wijst daar ook op: het is niet alleen een knipoog naar het treinspoor dat er vlak naast loopt, maar evengoed een verwijzing naar het begrip ‘station’. We willen hier een plek aanbieden waar je vrij in en uit kan, waar je, als je zin hebt, een koffietje kan drinken en er gewoon kan zijn”, geeft voorzitter De fauw aan.

Het ontmoetingscentrum wil daarmee een aanvulling zijn op andere opvoedingsondersteunende kanalen, die elk hun waarde hebben. Maar wat voor de ene ouder als steun wordt beschouwd, is dat niet noodzakelijk voor de andere. Uit onderzoek is er echter één steunbron die door álle ouders als zinvol wordt ervaren: het informele sociale netwerk. “Ouders vinden bij elkaar her- en erkenning, putten uit gedeelde ervaringen en belevingen, en ontwikkelen zo een groter zelfvertrouwen en zelfwaardegevoel”, verklaart voorzitter De fauw. “En net om dat ontmoeten te faciliteren, is Het Speelstation van cruciaal belang.”  

Het Speelstation hoopt ook een brug te slaan naar het project ‘Stap voor stap op stap’, dat ernaar streeft om kansarme mensen te leiden naar de kinderopvang. In een kindercrèche of bij een onthaalouder krijgen baby’s en peuters een vaste structuur, een gevarieerd rust- en spelaanbod en bovenal sociale contacten met andere kinderen. Als ouders in het ontmoetingscentrum ervaren dat samen spelen voor kindjes zeer positief is, kan dat het pad naar de kinderopvang effenen.

Naast Het Speelstation coördineert het Huis van het Kind Brugge twee gelijkaardige initiatieven, die al langer bestaan. Zo is er de ondersteuning voor ouders gelinkt aan het bijzonder lager onderwijs, uitgewerkt door de verschillende CLB’s, en het door Kind en Gezin georganiseerde ontmoetingsmoment voor ouders met jonge kinderen, elke derde vrijdagnamiddag van de maand in het regiohuis van Sint-Kruis. Met de opening van Het Speelstation wordt nu ook de buurt van Sint-Pieters bedient. “We hopen dat na een bezoek aan ons station iedereen met een verrijkende ervaring, met vernieuwde energie en een groter netwerk weer verder naar zijn eigen bestemming kan”, besluit voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: