SVK BRENGT GOEDKOPE ENERGIEZUINIGE HUURWONING OP DE MARKT

geplaatst op donderdag 11 februari 2016

Afgelopen maandag werd een nieuwe woning ingehuldigd voor het Sociaal Verhuurkantoor (SVK). In ruil voor enkele voordelen besloten de privé-eigenaars hun huis te laten verhuren door het SVK, dat het nu aan een goedkopere prijs op de markt brengt voor mensen met een beperkt budget. Eén van die voordelen waar de eigenaars van genoten, was een reeks premies en fiscale gunsten voor renovatie. Zo bouwden ze hun huis om tot een toonbeeld van energiezuinigheid. “Verhuren via het SVK is een echte win-winsituatie: het particuliere én het publieke belang worden hiermee gediend”, aldus OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Een jaar lang werkten Koen Verreware en Tamara Maesschalck keihard aan hun woning. Ze vernieuwden en isoleerden het dak, installeerden nieuwe ramen en isolerende beglazing, brachten vloer- en achtergevelisolatie aan, plaatsten een nieuwe badkamer en keuken, zorgden voor centrale verwarming, … Deze zware renovatie konden ze uitvoeren omdat ze ervoor kozen hun huis te laten verhuren door het SVK. In ruil kregen ze premies en fiscale gunsten waarmee ze meteen 40% van hun totale investering recupereerden.

Bovendien hangen er voor de eigenaar die verhuurt via het Sociaal Verhuurkantoor nog een resem andere voordelen aan vast. “Je ontvangt steeds stipt de huur, zelfs als de woning niet verhuurd is of de huurder niet betaald heeft. Ook het onderhoud wordt door het SVK uit handen genomen, net zoals alle mogelijke administratieve taken. Tot slot is er ook nog een algemeen fiscaal voordeel voor wie zijn woning laat verhuren door het Sociaal Verhuurkantoor: je wordt niet belast op de werkelijke huuropbrengsten, maar slechts op het geïndexeerd kadastraal inkomen”, somt voorzitter De fauw op.

Tegenover die gunsten staat dat het SVK een eerlijke huurprijs wil voor een kwalitatieve woning en een huurovereenkomst van lange duur, voor minstens negen jaar. Zo biedt dit systeem een deel van de oplossing voor de nood aan betaalbare, sociale woningen in Brugge. De afgelopen 13 jaar slaagde het Sociaal Verhuurkantoor er immers in om 350 huurders te huisvesten. Dat gebeurt op basis van een puntensysteem, waarbij het inkomen en de woonnood belangrijke criteria zijn.

“Het werk dat al geleverd is, is zeker niet niks. Helaas staan er nog steeds 1.369 kandidaat-huurders op de wachtlijst. Gelukkig ontdekken meer en meer private eigenaars wat het SVK voor hen kan betekenen. Door in zee te gaan met het Sociaal Verhuurkantoor kiezen zij als het ware voor een langetermijninvestering zonder risico. Het particuliere én publieke belang worden zo dus gediend: het is een echte win-winsituatie. Potentiële verhuurders mogen zich dus altijd melden”, onderstreept voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Jean Lescouhier

Ook ons huis is te groot geworden nadat de kids weg waren, het onderhoud ervan is er teveel aan. Oplossing is: een kleinere woning en de huidige verhuren maar hoe doe je dat?
De verhuis is een enorm karwei voor oudere mensen als wij en kunnen dit alleen niet aan.
Onze woning is altijd perfect onderhouden ook de tuin, overal nieuwe ramen met dubbel glas, daken vernieuwd en geïsoleerd, verwarming met gas, dus goed voor een gezin met kinderen.

geplaatst op vrijdag 12 februari 2016 om 15:30

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: