OCMW BRUGGE WIL MINDER ZITTEN EN MEER STAAN
geplaatst op vrijdag 29 januari 2016

Het OCMW Brugge lanceerde vandaag het project ‘Recht-OP’, waarmee het in de eerste plaats zijn werknemers, maar ook cliënten, minder wil laten zitten. De gemiddelde Belg zit zo’n acht uur per dag, in vele gevallen voor een groot deel op het werk. Helaas brengt langdurig zitten gezondheidsrisico’s met zich mee, van gezwollen benen tot zelfs hart- en vaatziekten. Daarom zal het OCMW binnen al zijn diensten geleidelijk aan acties ondernemen die tegen dat sedentaire gedrag ingaan. "Binnenkort komt er in de hoofdzetel bijvoorbeeld al een vergaderzaal met een in hoogte verstelbare statafel", geeft OCMW-voorzitter Dirk De fauw aan.
Van alle mensen die het OCMW tewerkstelt – een dikke 2.000 – heeft een behoorlijk aantal onder hen een bureaujob. Door veel te zitten, lopen zij een hoger risico op allerlei aandoeningen en ziektes. Daarom startte het OCMW eind 2014 met een proefproject om ervoor te zorgen dat werknemers én cliënten meer staan en bewegen doorheen de dag. Onder de vlag van ‘Gezonde Gemeente’, een samenwerking tussen het OCMW en de stad Brugge, ging ‘Recht-OP’ van start in het Sociaal Huis. Daar komen ook veel burgers over de vloer met vragen over sociale dienstverlening, wat het tot het uitgelezen proefbiotoop maakte.
Vooraleer er maatregelen op de werkvloer kwamen, werd een hele methodiek uitgewerkt die bepaalde hoe het probleem het best kon worden aangepakt. Met die onderbouwde benadering is het OCMW een voorloper.
"Vervolgens werd een draagvlak gecreëerd en wanneer dat er was, konden de concrete acties beginnen. Er is onder meer een vergaderstatafel geplaatst waarvan de hoogte is aan te passen en de werknemers kunnen voortaan staand lunchen aan receptietafels. Bovendien is er een tool ontwikkeld waarmee je persoonlijke Recht-OP-doelstellingen vastlegt en opvolgt. Tot slot dachten we ook aan de klant: een deel van het cliënteel wordt voortaan aan een staande receptie ontvangen", aldus voorzitter De fauw.
Omdat het proefproject als geslaagd wordt beschouwd, wil het OCMW gelijkaardige maatregelen uitrollen over al zijn diensten.
"Weliswaar niet allemaal van de ene dag op de andere, maar geleidelijk aan, om zo ruimte te geven aan de mentaliteitswijziging die noodzakelijk is om er een succes van te maken. Hier in het hoofdgebouw zullen de eerste aanpassingen binnenkort wel al opduiken: we openen een vergaderzaal met aanpasbare tafel en voorzien de cafetaria van receptietafels", kondigt voorzitter De fauw aan.
Het OCMW Brugge wil met dit project een voortrekkersrol opnemen en hoopt dat andere werkplekken en bij uitbreiding de gehele samenleving bewuster worden van de problemen die langdurig zitgedrag kunnen veroorzaken. Voorzitter De fauw:
"Een gezondere bevolking staat namelijk voor een productievere bevolking, wat bijdraagt tot een veiliger omgeving, een sterkere draagkracht van gezinnen, de bestrijding van armoede en een toename van sociale steun en cohesie. Kortom, een rechtvaardigere samenleving. Recht-OP kan dus indirect bijdragen aan de kerndoelstelling van het OCMW. Net daarom willen we er zo nadrukkelijk op inzetten."