NIEUWE LICHTING TA(A)LENTCURSISTEN ZWAAIT AF

geplaatst op woensdag 17 februari 2016

 

Omdat ze met succes het voorziene traject hebben doorlopen, kregen tien cursisten van het Ta(a)lent-programma vandaag een attest. Gedurende zes maanden legden de deelnemers van vreemde origine zich toe op het Nederlands, kregen ze een studie- en arbeidsmarktoriëntering en volgden ze finaal een stage van enkele weken. Twee van hen hebben binnenkort mogelijk al een job.

 

De tien afgestudeerden komen uit alle hoeken van de wereld, waaronder Syrië, Brazilië en Eritrea. Wat ze wel met elkaar gemeen hadden, is dat ze zo’n zes maanden geleden het Nederlands nog niet zo goed onder de knie hadden, wat ook hun kansen op het vinden van werk kleiner maakte. Daarom werden ze via de Dienst Trajectbegeleiding doorgesluisd naar het project Ta(a)lent, waarvoor wordt samengewerkt met lesgevers van de vzw Vokans. "Zoals de naam van het project al prijsgeeft, willen we hiermee door middel van taal ieders talenten ontsluiten. Een half jaar lang werkten de cursisten rond drie centrale thema’s: taal, oriëntering en stage", zegt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Zo volgende ze Nederlands les, met de klemtoon op verbale communicatie. Om hen een beter idee te geven van de opleiding of job die het best bij hen past, werd ingezet op oriëntering. Dat gebeurde in een brede context, waarbij het er ook om ging een duidelijker beeld van henzelf te krijgen. Met een toegenomen taal- én zelfkennis konden ze vervolgens verschillende weken stage lopen, een ideale manier om de arbeidsmarkt en hun plaats daarin beter te leren kennen.

"De tien studenten kwamen als stagiairs terecht op uiteenlopende plekken: onder meer in het confectiebedrijf Autruche, onze technische dienst, de kledingwinkel ZEB, het woonzorgcentrum De Zeventorentjes en onze maaltijd-aan-huisdienst", aldus voorzitter De fauw. "De meesten onder hen willen nu graag een job, al zijn er ook sommigen die verkiezen om eerst nog een opleiding te volgen. Twee van de deelnemers hebben binnenkort misschien al werk."

Volgende week maandag start alweer een nieuw traject van Ta(a)lent, het elfde ondertussen. Twaalf cursisten zullen opnieuw volgens het beproefde recept worden klaargestoomd voor een geschikte opleiding of job.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: