BRUGGE: EEN WARME STAD VOOR JONGEREN
geplaatst op vrijdag 19 februari 2016

Vandaag lanceerde het OCMW Brugge, samen met enkele andere partners, het pilootproject Warme Steden. Hiermee zal werk worden gemaakt van een integrale, onderbouwde aanpak om het mentaal welbevinden en de veerkracht van kinderen en jongeren te versterken. "Door daarop in te zetten, kunnen we een enorme gezondheidswinst boeken", aldus OCMW-voorzitter Dirk De fauw.
Het project Warme Steden is een initiatief van het fonds Ga voor Geluk, waarvoor wordt samengewerkt met KU Leuven, Vigez (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie) en lokale actoren in vijf centrumsteden. Eén ervan is dus Brugge, waar de handen in elkaar geslagen worden door het OCMW, de stad, Logo Brugge-Oostende en geïnteresseerde organisaties en diensten. "Bovendien valt dit project ook onder Gezonde Gemeente, waarvoor allerlei acties worden ondernomen voor de gezondheid van de Bruggelingen", licht voorzitter De fauw toe. "Tot nu waren er nog geen die zich op de jeugd richtten, maar dit project brengt daar verandering in."
Warme Steden is een noodzakelijk initiatief. Geestelijke gezondheidsproblemen en emotionele stoornissen bij jongeren zitten in de lift, terwijl de kindertijd net de basis vormt voor het mentaal welbevinden doorheen de hele levensloop. Vroege interventies die de geestelijke gezondheid bevorderen zijn daarom erg nuttig: niet alleen als onmiddellijke remedie, maar ook als investering in de toekomst. "In Brugge zijn er al heel wat spelers die zich daarop richten, maar met Warme Steden willen we al die inspanningen stroomlijnen en zo nog beter werk leveren", verklaart voorzitter De fauw.
Tot nu toe hebben al verschillende partners een engagementsverklaring ondertekend, waaronder de lokale politie, vzw Ûze Plekke en LOP Brugge. En dus ook het OCMW zet zijn schouders onder Warme Steden, in de eerste plaats via zijn vereniging SPOOR. Voorzitter De fauw: "Deze vereniging zet zich nu al in voor jongeren, met verschillende deelstructuren. Twee ervan zijn Buurtsport, dat sportieve activiteiten in aandachtswijken organiseert, en Leerrecht, dat een alternatief leertraject aanbiedt."
Nu het project Warme Steden gelanceerd is, kan de concrete samenwerking tussen alle partijen van start gaan. Het opzet zal drie jaar proefdraaien, waarna alle bevindingen als voorbeeld kunnen worden aangedragen in het kader van een bredere implementatie van Warme Steden in Vlaanderen.