EERSTE BEWONERS WEKKEN NIEUW WZC TER POTTERIE TOT LEVEN

geplaatst op dinsdag 22 maart 2016

Na bijna vijf jaar werken aan het gloednieuwe woonzorgcentrum (WZC) Ter Potterie, namen de eerste bewoners er vandaag hun intrek. Het gaat om zo’n tachtig senioren, waarmee in één klap zowat twee derde van de totale capaciteit – 121 kamers – is ingenomen. Velen onder hen kwamen over van het WZC Sint-Clara, dat binnenkort sluit. Omdat de hele verhuisoperatie een organisatorisch huzarenstukje was, intens voor elke betrokkene, ging er ook bijzondere aandacht naar het welzijn van de ouderen.

Vanaf een uur of tien in de ochtend kwam de verhuis van Sint-Clara naar Ter Potterie op gang. De senioren overbrugden de afstand van een dikke kilometer met speciaal ingelegde busjes of eigen vervoer voorzien door de familie. In de vroege namiddag hadden ze allen Sint-Clara verlaten. Dat verouderde WZC zal dra sluiten en wordt na een grondige verbouwing herbestemd als centrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking, die overkomen van de voorziening Sint-Anna.

Niet alle bewoners van Sint-Clara trekken echter naar Ter Potterie. Van de honderd zijn het er zestig, terwijl de overigen hoofdzakelijk WZC Minnewater als thuis krijgen, maar ook de centra De Zeventorentjes en Hallenhuis ontvangen bewoners. En net zoals de senioren er wegtrekken, geldt hetzelfde voor het personeel. Een tachtigtal werknemers maakt de overstap van Sint-Clara naar Ter Potterie, waar in totaal 95 zogenaamde vte’s (voltijdsequivalenten) aan de slag gaan. Het resterende personeel kan terecht in andere WZC’s.

De zestig bewoners van Sint-Clara krijgen in Ter Potterie het gezelschap van ongeveer evenveel senioren die komen van andere WZC’s of voor het eerst in een centrum terechtkomen. De 121 kamers van Ter Potterie zijn dus allemaal toegewezen aan bewoners. Vandaag trokken de eerste tachtig erin, terwijl de rest de komende twee weken volgt. Om de senioren tijdens de verhuis op hun gemak te stellen, worden er extra begeleiders ingezet die hen op hun eerste dag bijstaan vanaf ze zich in de kamer hebben geïnstalleerd.

Eens dat intense verhuisproces er helemaal opzit, zullen de bewoners in elk geval erg comfortabel kunnen leven in het nieuwe woonzorgcentrum, gelegen aan de rustgevende Potterierei. Zo zijn de moderne kamers gezellig ingericht en elk voorzien van een badkamer met inloopdouche. Alle nodige gemeenschappelijke en facilitaire ruimtes – zoals een kapsalon, kine-ruimte en tearoom – zijn uiteraard ook aanwezig, compleet op maat van de werknemers en de ouderen.

Tot slot zal in Ter Potterie eveneens werk worden gemaakt van een inclusief doelgroepenbeleid: binnen de afdeling De Molens is er immers plaats voor veertien hulpbehoevende senioren met een aangeboren verstandelijke beperking. Andere voorzieningen zijn niet aangepast aan de bijzondere zorg die ze vragen en dus is zo’n handicapspecifieke zorgondersteuning erg welkom. Zes van deze bewoners – waarvan de ene helft overkomt van Sint-Clara en de andere van het psychiatrisch verzorgingstehuis OLV – verhuisden ook vandaag mee. De overige acht zullen op 1 april volgen uit Sint-Anna.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: