WOK-WERKNEMERS LEREN VEILIG WERKEN

geplaatst op dinsdag 12 april 2016

OCMW-vereniging WOK (Werkt Ook!) stelt mensen tewerk die niet op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen. Een deel ervan onderhoudt onder meer tuinen, zowel van het OCMW als van particulieren met een laag inkomen, en gebruikt daarvoor gemotoriseerd materiaal. Omdat er risico’s verbonden zijn aan het gebruik van dat materiaal volgden een twintigtal WOK-vrijwilligers - aangevuld met twee werknemers van de sociale werkplaats Sobo - gisteren een opleiding die hen de belangrijkste veiligheidsprincipes bijbracht. "Een arbeidsongevalvrije werkplek is het streefdoel", aldus OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

 

WOK organiseert al bijna twintig jaar arbeidszorg. Het tracht zinvolle arbeid aan te bieden aan personen die omwille van diverse persoonlijke of maatschappelijke redenen niet onder een arbeidscontract kunnen werken. Tegelijk geeft het hen ook de zorg die ze nodig hebben. Daarom zijn er werkbegeleiders die het werk organiseren, de medewerkers opvolgen en hen met raad en daad bijstaan. "De negentig mensen die het WOK tewerkstelt, leven van een vervangingsinkomen en kiezen er zelf voor om enkele dagen per week te werken, waarvoor ze dan in ruil een vrijwilligersvergoeding krijgen", licht voorzitter De fauw toe.

De meerderheid van hen heeft een semi-industriële job in het WOK-atelier, waar ze onder meer boeken voor de stadsbibliotheek plastificeren en hout bewerken. Daarnaast zijn zo’n 25 vrijwilligers actief in de groepsgroen- en buurtwerking. Zij die bij groepsgroen werken, onderhouden in team de grote tuinen van het OCMW. De buurtwerking gaat bij particulieren met een laag inkomen in de tuin werken, klusjes uitvoeren in huis en schilderen. Voorzitter De fauw: "Deze laatste twee groepen gebruiken gemotoriseerd materiaal, zoals bosmaaiers, grasmachines en trimmers, maar ook snoeischaren en ladders, waar risico’s aan verbonden zijn. Het is cruciaal dat zij daar veilig mee weten om te gaan. Daarom is er nood aan opleiding."

Voor een deel van de vrijwilligers was de opleiding, die een voor- en namiddag in beslag nam, een opfrissing van hun kennis, maar er waren eveneens enkele nieuwelingen bij die de belangrijkste veiligheidsprincipes nog niet zo goed kenden. "Zo werd er ook benadrukt dat veilig werken geen individuele zaak is, maar een collectieve, waarbij je oog moet hebben voor de ander", zegt voorzitter De fauw. "Met die bagage op zak, zouden de risico’s voor de werknemers weer een stuk kleiner moeten zijn. Zeker omdat erop toe zal worden gezien dat er elke dag rekening mee wordt gehouden. Een arbeidsongevalvrije werkplek is dan ook het streefdoel."

 

 

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: