GERODENT-TANDARTSENTEAM BEHANDELT EERSTE WZC-BEWONERS

geplaatst op zaterdag 30 april 2016

Uit onderzoek blijkt dat de mondzorg in heel wat Vlaamse woonzorgcentra nog doeltreffender kan, zeker nu steeds meer senioren nog natuurlijke tanden hebben. Het OCMW Brugge werkt daarom voor het eerst samen met Gerodent, een project ontwikkeld aan de Universiteit Gent. Het woonzorgcentrum (WZC) Minnewater werd uitgekozen als pilootlocatie en krijgt deze week een tandartsenteam over de vloer. "De bewoners krijgen zo de noodzakelijke behandelingen. Door de vorming van een intern mondzorgteam is de dagelijkse opvolging bovendien verzekerd", verduidelijkt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Voor een optimale gezondheid is ook een goede verzorging van de mond, inclusief tanden, belangrijk. Een onfris ruikende adem is immers lang niet het enige probleem dat kan optreden wanneer je er te weinig aandacht aan schenkt. "Van smaakstoornissen over infecties zoals een longontsteking tot problemen bij het eten en drinken, die op hun beurt tot ondervoeding kunnen leiden: de mogelijke gevolgen zijn niet min", aldus voorzitter De fauw.

Toch kunnen de Vlaamse woonzorgcentra nog een tandje bijsteken als het aankomt op mondzorg, blijkt uit onderzoek. Zeker nu de risico’s doorheen de jaren zijn toegenomen: hoe langer hoe meer senioren hebben namelijk natuurlijke tanden, in plaats van een volledig kunstgebit. Ook de neveneffecten van sommige medicatie kunnen voor problemen zorgen. "Maar obstakels zoals onvoldoende opgeleide tandartsen voor de ouderenzorg, het ontbreken van tandheelkundige apparatuur en de mobiliteitsbeperkingen van bewoners maken het niet makkelijk om kwalitatieve mondzorg tot in de woonzorgcentra te brengen", verklaart voorzitter De fauw. "Gerodent geeft echter een antwoord op al die tekortkomingen."

Het innovatieve project werd in 2010 opgestart aan de faculteit Tandheelkunde van de Universiteit Gent. Toch is het nog maar in een beperkt aantal WZC’s in Oost- en recenter ook West-Vlaanderen aan te treffen. Op 1 september vorig jaar sloot het OCMW Brugge voor het eerst een samenwerkingsakkoord met Gerodent. "Onder meer door de inspanningen van Hilde Taillieu, toenmalig directeur ad interim van WZC Minnewater, werd het project binnengehaald, waardoor dat woonzorgcentrum vanzelfsprekend als pilootlocatie dienstdoet. In de toekomst zouden de vijf andere WZC’s wel moeten volgen", zegt voorzitter De fauw.

 

Deze week is het resultaat van die samenwerking voor het eerst te zien in zijn meest zichtbare vorm. Een deskundig team tandartsen, geleid door professor Luc De Visschere, is er aanwezig met een volledige uitrusting en de nodige apparatuur. Voorzitter De fauw: "Ze zijn hier gestart op maandag en blijven vier dagen, waarop ze maar liefst een vijftigtal senioren behandelen. Later op het jaar keren ze nog eens terug."

 

Het grote voordeel van die manier van werken is dat de bewoners zich niet hoeven te verplaatsen én dat alle noodzakelijke informatie, bijvoorbeeld over verdere behandelingen, meteen aan het zorgteam kan worden meegedeeld. Bovendien geven de tandartsen tips mee aan de zorgmedewerkers over de dagelijkse verzorging van de mond en tanden.

Binnen WZC Minnewater weten ze zeker raad met die tips, aangezien er sinds kort ook een mondzorgteam is, als tweede luik van het Gerodentproject. Een groep werknemers maakte recent nog een uitgebreide opleiding in het Universitair Ziekenhuis van Gent vol. "Nu kunnen zij de mondzorg bij de bewoners dagelijks opvolgen. Per afdeling is er een verantwoordelijke die bijkomende vorming kan volgen en mondzorgfiches bijhoudt. Daarnaast treden zij ook op als coaches van collega’s in deze materie. Samen met een mondzorgprotocol wordt het preventieve werk hiermee naar een hoog niveau getild", besluit voorzitter De fauw.


plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: