OCMW BRUGGE NEEMT DEEL AAN 10.000-STAPPENCLASH

geplaatst op vrijdag 29 april 2016

Vanaf morgen en nog tot 28 mei loopt de 10.000-stappenclash tussen alle Vlaamse gemeenten. Iedereen kan zijn gemeente aan de overwinning helpen door dagelijks zoveel mogelijk stappen te zetten. Zo’n 130 werknemers van het OCMW Brugge doen mee. "We hopen zo mee van Brugge de fitste gemeente van Vlaanderen te maken. Toch willen we hier in eerste instantie de gezondheid van ons personeel mee bevorderen. Bovendien presteren gezonde werknemers beter en zijn ze minder vaak ziek", aldus OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Terwijl de Belgische voetbalcompetitie in zijn laatste rechte lijn zit en vele ogen daarop gericht zijn, vestigt het OCMW Brugge graag de aandacht op een andere competitie. De 10.000-stappenclash, een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie en de Vlaamse Logo's, is eenvoudig van opzet: registreer het aantal stappen dat je op één dag zet – via een stappenteller of een app - en voeg ze toe aan de rangschikking van je gemeente, via www.10000stappen.be. De gemeente waar na één maand uiteindelijk de meeste stappen zijn gezet, in verhouding tot het aantal volwassen inwoners, is de winnaar.

Het OCMW Brugge schaart zich voluit achter deze clash. "Daarom hebben we onze werknemers aangemoedigd om deel te nemen en boden we ook stappentellers aan. Niet minder dan zo’n 130 personeelsleden zullen de komende maand hun beste beentje voor zetten. Maar ook het grote publiek werd via onze Facebookpagina opgeroepen om dagelijks hun stappen te zetten en zo van Brugge de fitste gemeente van Vlaanderen te maken", licht voorzitter De fauw toe.

"Het belang van deze clash is dan ook groot", gaat voorzitter De fauw verder. "Ik durf te zeggen: van groter belang dan de voetbalcompetitie. Niet omdat Brugge kost wat kost de fitste gemeente van Vlaanderen moet worden. Neen, dit initiatief draait om het bevorderen van de gezondheid, van onze werknemers, de Bruggelingen en bij uitbreiding alle Vlamingen. Ik roep dan ook iedereen op, ook buiten het OCMW, om mee te doen aan de 10.000-stappenclash."

Voor veel mensen geldt namelijk dat ze te weinig bewegen. Een recente studie van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid bevestigt dat. Zeker wie een bureaujob heeft, komt snel aan heel wat zittende uren. En zoiets is nefast voor de gezondheid: je loopt er een groter risico mee op een verhoogde cholesterol, een hoge bloeddruk, rug- en nekklachten, spataders, gezwollen benen, een depressie, obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs bepaalde kankers. Een lang en ontnuchterend lijstje, dat tot actie aanzet.

Reden genoeg om als OCMW Brugge de schouders te zetten onder de 10.000-stappenclash. Maar daar blijft het niet bij. Om de gezondheid van de eigen werknemers, maar ook de bevolking te bevorderen, vinden er nog heel wat andere acties plaats, die allen vallen onder de noemer Gezonde Gemeente Brugge, een samenwerking tussen het OCMW en de stad. Voorzitter De fauw: "Zo is er het project Recht-OP, waarmee we vooral onze personeelsleden meer willen doen rechtstaan op het werk. Kleine ingrepen zoals vergaderen of lunchen aan statafels kunnen daaraan bijdragen. Bovendien genereren alle acties van Gezonde Gemeente Brugge ook een win-wineffect: gezonde werknemers presteren immers beter en zijn ook minder afwezig door ziekte."

Tot slot draagt ook de infrastructuur van het OCMW bij aan de realisatie van gezondheidsdoelstellingen. Dit jaar is het net tien jaar geleden dat het OCMW met een grote verhuisoperatie zijn gecentraliseerde hoofdgebouw betrok. "Door verschillende diensten op één plek samen te brengen, werd het veel makkelijker om gestructureerd en gericht aan de gezondheid van het personeel te werken. Bovendien werd er ook een fitnesszaal voorzien, waar werknemers voor 5 euro per maand sporten. Maar deze zaal staat onder meer ook open voor wie bij de Stad Brugge werkt, voor bezoekers van onze dienstencentra en bewoners van Ons Huis, mensen met een verstandelijke beperking", zegt voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: