MET MINDER MEDICATIE NAAR MINDER VALPARTIJEN IN WZC’S

geplaatst op maandag 02 mei 2016

Van 18 tot en met 24 april vindt al voor de vijfde maal de Week van de Valpreventie plaats, die zich richt op senioren en georganiseerd wordt door het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor bepaalde medicatie als oorzaak van valpartijen. Ook het OCMW Brugge schaart zicht achter deze campagne. "Vorig jaar al gingen we van start met een proefproject in woonzorgcentrum (WZC) Van Zuylen om het gebruik van neuroleptica bij sommige bewoners af te bouwen en zo de kans op vallen te verminderen. Dat werd een succes en daarom trekken we het door naar onze vijf andere WZC’s", licht OCMW-voorzitter De fauw toe.

Tijdens elke editie van de Week van de Valpreventie gaat er aandacht naar een specifiek aspect van de problematiek, waarvoor bijkomend preventief werk nodig is. Vallen kan dan ook te wijten zijn aan verschillende factoren. Evenwichtsproblemen, verkeerd schoeisel of een onveilige omgeving zijn er enkele van. Maar ook de neveneffecten van bepaalde medicatie kunnen tot een groter risico op valpartijen leiden, dus staat deze oorzaak in de campagne van 2016 centraal.

"Net zoals vorig jaar trouwens", geeft voorzitter De fauw aan. "Soms is het immers nodig om op dezelfde nagel te kloppen." Zo ontwikkelde het OCMW in 2015 al een pilootproject in het woonzorgcentrum Van Zuylen, waarmee het gebruik van neuroleptica werd afgebouwd bij sommige bewoners. Zij namen dat specifieke type van medicatie ooit uit noodzaak, waaruit de gewoonte groeide om het te blijven nemen, zonder dat het echt nog onmisbaar was. Voorzitter De fauw: "Nochtans zijn de neveneffecten niet min: je kan er onder meer versuft, verward en duizelig van raken. En daarin schuilt net de link met een grotere kans op vallen."

Waar mogelijk werd het neurolepticagebruik dus afgebouwd, in samenspraak met de betrokken bewoners zelf, de hoofdverpleegkundige, de coördinerend arts binnen het WZC en de huisarts die de medicatie voorschreef. Dat gebeurde over een periode van drie, vier maanden. Op die tijd nam de inname van deze medicatie met maar liefst 30% af, waarmee uiteindelijk het aantal valpartijen zou moeten verminderen. "Omwille van het succes zal het project worden doorgetrokken naar de vijf andere WZC’s van het OCMW. In Van Zuylen gaan ze een stapje verder: daar zal nu getracht worden om een bijkomend medicatietype af te bouwen, waarna er later nog zouden kunnen volgen", aldus voorzitter De fauw.

Link: http://www.focus-wtv.be/nieuws/minder-slaappillen-voor-brugse-senioren
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: