ONTDEK NIEUWE ZORGINFRASTRUCTUUR TEN BOOMGAARDE OP OPENWERVENDAG – ZONDAG 22 MEI

geplaatst op woensdag 11 mei 2016

Nadat er op de site Ten Boomgaarde, gelegen in Sint-Michiels, in 2012 al 38 serviceflats zijn opgeleverd, wordt momenteel nog duchtig gewerkt aan een grondige renovatie en uitbreiding van het woonzorgcentrum (WZC) en een gloednieuw Lokaal Dienstencentrum (LDC). "Tegen het najaar van 2017 moeten de werken aan de zorgcampus volledig afgerond zijn. Maar het grote publiek krijgt op zondag 22 mei, tijdens de Openwervendag, al een eerste kans om een blik te werpen op de infrastructuur die in de steigers staat", kondigt OCMW-voorzitter Dirk De fauw aan.

Aangezien de bouw van het WZC en LDC al flink is opgeschoten, zullen de bezoekers op de Openwervendag een helder beeld krijgen van wat het moet worden. Langs een uitgestippelde route zullen ze doorheen de werf geleid worden, terwijl ze toelichting krijgen over de duurzame materialen waarmee gewerkt wordt en de aandacht die uitgaat naar het ecologische aspect: er wordt bijvoorbeeld maximaal geïsoleerd, hogerendementsbeglazing geplaatst en hernieuwbare energie gebruikt.

De rondleiding zal van start gaan in het deel waar het woonzorgcentrum zijn plaats krijgt. Voor dat gebouw is de gestripte structuur van het vorige, verouderde, WZC – gesloten in 2013 - blijven staan en aan een stevige renovatie onderworpen. Om de oppervlakte te vergroten wordt er echter ook een nieuwbouw aan toegevoegd. Voorzitter De fauw over de indeling van het WZC: "In de kelder worden een wasserij, kleedruimtes voor het personeel, bergingen en een keuken voorzien. Al deze ondergrondse ruimtes worden trouwens op natuurlijke wijze verlicht, door de aanwezigheid van wat een Engelse koer wordt genoemd. Op de gelijkvloerse verdieping vinden de gemeenschappelijke en facilitaire ruimtes hun onderkomen, zoals het onthaal, de administratie, een kapsalon, een kine-ruimte, een tearoom en vergaderzalen."

Op de eerste tot en met de vierde verdieping komen de kamers voor de bewoners. "Hier hoeven de bezoekers hun verbeeldingskracht minder te gebruiken, aangezien 4 van de 112 kamers volledig ingericht zal zijn alsof er al een senior zijn intrek in heeft genomen. Op die manier krijg je een zeer duidelijke voorafspiegeling van de toekomst", onderstreept voorzitter De fauw.

Na het WZC gaat de toer voort richting de werf van het Lokaal Dienstencentrum, dat in feite naadloos geïntegreerd is op het gelijkvloerse niveau van het woonzorgcentrum. Dat LDC vult in Sint-Michiels een lacune in. "Weliswaar is er met De Zonnebloem momenteel al een dienstencentrum, maar dat biedt maar een zeer beperkte dienstverlening aan", verklaart voorzitter De fauw. "Hier in Ten Boomgaarde zal dat anders zijn: zo komt er een ruime zaal waar maaltijden kunnen worden gegeten. Hiermee wordt ingespeeld op een grote vraag die leeft onder de buurtbewoners. Voor het overige zal de nieuwe infrastructuur het mogelijk maken om alle doelstellingen van een volwaardig dienstencentrum te realiseren: voor ontmoeten, preventief werk, informatieverstrekking én vorming zal hier voldoende plaats zijn."

 

De Openwervendag in Ten Boomgaarde heeft echter nog meer in petto dan louter een rondleiding. "In het LDC zullen ook heel wat standjes huizen, waarmee verschillende OCMW-diensten gelinkt aan de ouderenzorg worden voorgesteld. Wat je er te weten kan komen, is niet enkel relevant voor senioren of familie ervan, maar eveneens voor wie vrijwilliger wil worden of interesse heeft in een job binnen het OCMW. Tot slot krijgt elke bezoeker ook één gratis drankje en een folder, en kan ieder kind mooie prijzen winnen door deel te nemen aan een ballonnenwedstrijd. Het loont dus zeker de moeite om op zondag 22 mei tussen 10.00 en 17.00 uur de werf te bezoeken. Ik nodig iedereen van harte uit, al moet ik wel zeggen dat de toegang voor mensen met een fysieke beperking moeilijk is", besluit voorzitter De fauw.


plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: