BLOKKENDE STUDENTEN WELKOM IN WZC’S

geplaatst op woensdag 11 mei 2016

Binnenkort gaat de examenperiode voor studenten weer van start. Een dikke maand lang wordt hun leven beheerst door die zogenaamde blok. Sommige studenten leren het liefst op hun eentje, maar de laatste jaren zijn er steeds meer die samenhokken om te blokken. "Dat maakt dat er voldoende plekken nodig zijn waar ze terechtkunnen. Daarom maakt het OCMW voor het eerst ruimte vrij voor hen: van 30 mei tot en met 25 juni zijn 26 plaatsen beschikbaar, verspreid over de woonzorgcentra Minnewater, Van Zuylen en De Vliedberg", maakt OCMW-voorzitter Dirk De fauw bekend.

Brugge Studentenstad, een samenwerkingsverband tussen de stad Brugge en het lokale hoger onderwijs, voorziet al enkele jaren locaties waar studenten samen kunnen studeren. Aangezien het OCMW Brugge een groot patrimonium heeft, stapt het mee in dit initiatief, om zo de nood aan studie-infrastructuur mee te helpen lenigen. Vanaf 30 mei tot en met 25 juni zullen 3 WZC’s hun deuren openzetten. "Uiteraard worden die centra in de eerste plaats gebruikt om kwaliteitszorg voor senioren aan te bieden. Op bepaalde momenten is er echter ruimte vrij. En het is daar dat we graag de blokkende studenten een plaats willen geven", zegt voorzitter De fauw.

De 3 WZC’s in kwestie zijn De Vliedberg, Van Zuylen en Minnewater. Bij de eerste van die locaties kunnen 8 studenten terecht in een vergaderzaal, bij de tweede 10 in een vormingslokaal en bij de laatste 8 in het auditorium. Voorzitter De fauw: "In totaal is er dus plaats voor 26 jongeren die collectief met hun neus tussen de boeken willen zitten. Zij zullen in alle rust kunnen blokken, gebruikmaken van wifi en bovendien overal gratis water en koffie verkrijgen. In Van Zuylen kan zelfs de honger met een lekker stuk fruit gestild worden."

De studenten hadden ook in andere OCMW-gebouwen kunnen worden ontvangen, maar het is niet toevallig dat er voor de WZC’s gekozen werd. "Zo brengen we de buitenwereld tot bij mensen die door hun beperkte mobiliteit zelf nog moeilijk op stap kunnen gaan. Op die manier behouden de bewoners voeling met wat er zich buiten de muren van het WZC afspeelt. De aanwezigheid van de studenten zal zeker voor leven in de brouwerij zorgen en dus een bijzondere sfeer teweegbrengen", onderstreept voorzitter De fauw het ruimere belang van dit initiatief.

 

"Maar ook het omgekeerde is waar: we willen de jongeren eveneens kennis laten maken met de woonzorgcentra en, vooral, met hun bewoners", benadrukt voorzitter de Fauw. "Zij kunnen hun pauzes niet enkel doorbrengen onder elkaar, maar ook met senioren. Dat soort intergenerationele contact, tussen jong en oud, vindt nog te weinig plaats. Allicht in tegenstelling tot sommige studenten, kijk ik dus uit naar die blokperiode. Het wordt een moment dat aantoont dat het OCMW Brugge er is voor iedereen, voor mensen van alle leeftijden. Met dit project brengen we mensen samen en geven we de samenleving een duwtje in de rug."


plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: