ONLINE BUURTEN VIERT TWEEDE VERJAARDAG MET WANDELING

geplaatst op vrijdag 17 juni 2016

Samen met enkel andere partners zette het OCMW Brugge twee jaar geleden zijn schouders onder ONLINE buurten, dat verschillende buurtgerichte projecten omvat die senioren in contact brengen met nieuwe technologieën. Om de tweede verjaardag te vieren werden de projecten gisteren voorgesteld aan professionelen uit de zorgsector. "De vergrijzende samenleving doet de zorgvraag stijgen. Innovatieve projecten zoals die van ONLINE buurten kunnen daar mee een antwoord op bieden", wijst OCMW-voorzitter Dirk De fauw op het belang.

In juni 2014 schoot ONLINE buurten als zogenaamde ‘Zorg Proeftuin’ uit de startblokken, gesteund door de Vlaamse regering. Het OCMW Brugge nam een voortrekkersrol op en sloeg de handen in elkaar met het Sociaal Huis Oostende, het bedrijf Aristoco, de vzw BlueAssist en de twee West-Vlaamse hogescholen, de Hogeschool West-Vlaanderen en de Katholieke Hogeschool VIVES. "Deze diverse actoren hebben elk hun specifieke expertise. Hen laten samenwerken, zorgt voor een grote meerwaarde", beklemtoont voorzitter De fauw. "In die vruchtbare context moest het dus mogelijk zijn om innovaties voor de ouderenzorg uit te denken en op te starten."

En dat bleek ook: op die twee jaar is er heel wat gerealiseerd. Die realisaties werden gisteren dan ook niet zonder trots gedeeld met een twintigtal geïnteresseerden uit de zorgsector. Dat gebeurde in Zeebrugge, één van de drie plekken waar ONLINE buurten actief is, naast Assebroek en Oostende. Behalve presentaties was er ook een wandeling voorzien die het publiek kennis moest laten maken met elkaar én met de buurt. Voorzitter De fauw: "Per locatie is er een testpanel van 40 kwetsbare ouderen samengesteld, die dankzij het sterke partnernetwerk zijn gedetecteerd. Zij nemen deel aan buurtgerichte projecten, met nieuwe technologieën als spil en een centrale plaats voor henzelf."

Concreet gaat het onder meer om het project ‘iPad, da’s straffe koffie’. "Daarbij leren de senioren samen op een ongedwongen manier met een iPad werken. Zo leren de deelnemers nieuwe mensen uit de buurt kennen én kunnen ze makkelijker contact leggen met hun bestaande netwerk", verklaart voorzitter De fauw.

Een ander project dat ontwikkeld werd binnen de schoot van ONLINE buurten, draagt de naam ‘Burenhulp’. "Hiermee wordt ingespeeld op de schroom die soms heerst onder ouderen om hulp te vragen aan buurtbewoners. Nochtans kunnen zij voor kleine taken, zoals het buitenzetten van de vuilnisbakken of het vervangen van een lamp, af en toe een helpende hand gebruiken. Om het helpen te faciliteren, kunnen buren simpelweg een herkenbare kaart aan hun raam hangen waarmee ze hun behulpzaamheid tonen, maar er is ook een digitale tool gemaakt die vraag en aanbod samenbrengt", aldus voorzitter De fauw.

De projecten van ONLINE buurten zijn eerder eenvoudig van opzet, maar kunnen, mede dankzij hun digitale link, een groot verschil maken in het dagelijkse leven van de senior. "Bovendien bewijzen ze wat een partnerschap teweeg kan brengen. Ook al zal de overheid altijd een belangrijke omkaderende en trekkende rol spelen, toch is het duidelijk dat de toekomst van de ouderenzorg deels ligt in samenwerkingsverbanden zoals dat achter ONLINE buurten", besluit voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: