‘EIGEN KWEEK’ VAN EETBARE BLOEMEN EN KRUIDEN IN GODSHUIZEN

geplaatst op dinsdag 28 juni 2016

Enkele tuinen van OCMW-godshuizen hebben er een extra trekpleister bij: eetbare bloemen en kruiden van ‘eigen kweek’. Het project is mogelijk dankzij de samenwerking tussen het Brugse OCMW en Herbas, het kruidenbedrijf van David en Bernard Van Steenkiste (zoon en vader).

"Godshuizen zijn niet weg te denken uit het Brugse straatbeeld. Het Brugse OCMW heeft 43 godshuisbeluiken in haar bezit, goed voor meer dan 200 woningen. De meeste huisjes worden bewoond door senioren of mensen met een beperking. Godshuizen zijn het best bekend als een geheel van kleine witgeschilderde huisjes rond een binnentuin. Die binnentuinen zijn publiek toegankelijk en echte oases van rust in de binnenstad", vertelt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Door eetbare bloemen en kruiden in de tuinen te kweken, wordt er verder geborduurd op een eeuwenoude traditie, want vroeger kregen de bewoners vaak elk een stukje grond in beheer om er bloemen te planten of groenten te kweken voor eigen gebruik. Op vandaag is het de bedoeling om ook een aantal kruiden te kweken die door de bewoners van de godshuizen gratis gebruikt kunnen worden. Daarnaast heeft het project een educatieve functie: scholen krijgen de mogelijkheid om de tuinen te bezoeken en uitleg te krijgen over de kruiden en bloemen. De kruidensoorten zijn allemaal voorzien van een naambordje en op de website van Herbas staat meer uitleg over waarvoor het kruid gebruikt kan worden.

Herbas wil vergeten en onbekende kruiden en bloemen terug op mensen hun bord brengen. David stond jaren als kok in de keuken van verschillende restaurants en schoolde zich bij tot herborist. Een jaar lang was hij herborist van een sterrenrestaurant. Sinds mei plukt hij de kruiden in zijn eigen kruidentuin en in de Vlaamse en Zeeuws-Vlaamse natuur. Herbas wil de kruiden ook dichtbij de consument kweken en kwam zo tot het idee om in de godshuistuinen kruiden te planten.

"Herbas plukt de kruiden die de Brugse horeca nodig heeft en in ruil voor de aangeboden ruimte, zorgt Herbas voor het tuinonderhuid van de volledige site. Alle godshuistuinen worden normaal gezien onderhouden door de Technische Dienst van ons OCMW. Op de twee locaties waar het project op dit moment loopt, Spanoghe en Rooms Convent, zijn zij dus niet meer belast met deze taak", besluit De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: