OCMW-KEUKEN PIONIER IN MAALTIJDZORG

geplaatst op donderdag 23 juni 2016

Ruddersstove, de keuken van het Brugse OCMW, pakt uit met een innovatief project: een oorspronkelijk idee, dat in 2013 is ontstaan en gedurende enkele jaren werd ontwikkeld, resulteerde in de lancering van een digitaal maaltijdzorgplatform. "Op het vlak van maaltijdzorg zijn we zelfs een pionier in België", vertelt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.
Wie overweg kan met een pc, of de bediening van een tablet of smartphone in de vingers heeft, kan via deze weg een beroep doen op de diensten van Maaltijden Aan Huis. Uiteraard kan een OCMW-medewerkers of een mantelzorger de klant hierin bijstaan. Vóór de klant z’n eerste maaltijd kan bestellen, moet een persoonlijk maaltijdprofiel aangemaakt worden. Hier kan de klant aangeven met welke noden rekening gehouden moet worden, zoals allergieën, diëten en texturen (bijvoorbeeld gemalen vlees). De klant kan ook negatieve keuzen opgeven (ik lust dit echt niet), zodat deze uit zijn aanbod verdwijnen. "Op deze manier kunnen we inspelen op de stijgende trend van personalisatie. De klant of mantelzorger krijgt ook meer tijd en flexibiliteit om een maaltijd te bestellen en is minder afhankelijk van de papieren informatiestroom", zegt De fauw.

Maar het is platform is vooral baanbrekend op het vlak van maaltijdzorg: de klanten kunnen gescreend worden op hun voedingstoestand en die ook zelf online kunnen opvolgen. Wie dat wil, kan gevolgd worden door een diëtist van de dienst Maaltijden Aan Huis. Dat is vooral goed nieuws voor klanten die in de risicozone van ondervoeding zitten, of al ondervoed zijn. Ondervoeding in de thuiszorg is namelijk een groot probleem. "Met ons digitaal maaltijdzorgplatform zetten wij al een eerste stap om de levenskwaliteit in de thuiszorg te verhogen. Maar in de toekomst willen wij nog meer screening- en monitoringtools in het systeem opnemen, zoals wifiweegschalen en smartwatches. Hiervoor zullen we de samenwerking nodig hebben van de huisarts, thuiszorg, thuisverpleging en andere zorgactoren", aldus de voorzitter.

Ruddersstove ondergaat een metamorfose: van cateraar naar maaltijdzorgorganisatie. "Het gaat dan ook om meer dan een platform waar je digitaal een maaltijd kan bestellen, het gaat echt om de maaltijdzorg op en rond het bord door de screening en opvolging van onze klanten, zodat zij langer, gezonder en gelukkiger kunnen blijven thuis wonen", besluit een trotse OCMW-voorzitter.

Link: http://www.focus-wtv.be/video/ruddersstove-heeft-digitaal-voedingsplatform
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: