Opening van de huisartsenwachtpost Spoed AZ Sint-Jan

geplaatst op zondag 30 oktober 2016

Vrijdag was Minister van volksgezondheid Maggie De Block te gast in het AZ St-Jan waar ze de nieuwe huisartsenwachtpost kwam openen. Het is een primeur voor ons land dat een huisartsenwachtpost geopend wordt op de spoedgevallencampus van een ziekenhuis waarbij er één gemeenschappelijke toegang is voor de huisartsenwachtpost en de spoedgevallendienst.

 

 

Het vertrekpunt was de huidige versnippering. Wanneer patiënten op vandaag een dringende medische vraag hebben, bestaat er een waaier aan mogelijkheden: het noodnummer 112, de spoedgevallendienst, de huisarts van wacht, de eigen huisarts, de huisartsenwachtpost,…
Die versnippering zorgt voor onduidelijkheid bij patiënten, maar ook voor oneigenlijk gebruik van de spoedgevallendienst.

De samenwerking tussen de huisartsen en het AZ Sint-Jan waarvan u vandaag het resultaat ziet, wil aan deze versnippering een einde maken.  Vanaf nu kunnen patiënten in het weekend of tijdens feestdagen op één plaats terecht met hun zorgvraag, hier in Sint-Jan.  Via deze ene toegangsdeur worden ze dan – in functie van de aard en de urgentiegraad van de pathologie – naar de meest geëigende structuur geleid, met name de huisartsenwachtpost in de spoedgevallendienst of naar de spoedgevallendienst zelf.

De kern van deze nieuwe manier van werken is de triage.   Alles staat of valt met het correct doorverwijzen naar huisartsenwachtpost of spoedgevallendienst.  Deze triage zal gebeuren op basis van de ‘1733-protocollen’.  Het AZ Sint Jan is samen met de wachtpost in een samenwerking gestapt met de Federale werkgroep 1733 (telnr. Huisarts van wacht) om de telefonische triage protocollen te gaan evalueren in de praktijk. We mogen hier meteen spreken van een tweede primeur.

Deze integratie verbetert de samenwerking tussen de eerstelijns- en tweedelijnsgezondheidszorg om zo de beste zorgen voor de patiënten te garanderen, en dit op een economische verantwoorde manier. In dit nieuwe initiatief vinden huisarsten en ziekenhuisartsen elkaar, met goede en duidelijke afspraken. 

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: