Buurtambassadeurs engageren zich in Zeebrugse wijken

geplaatst op donderdag 01 juni 2017

Gisteren werd in het OCMW-dienstencentrum d’Oude Stoasie in Zeebrugge het project “Buurtambassadeurs” voorgesteld. De buurtambassadeurs willen op een laagdrempelige manier vereenzaming en kansarmoede in de Zeebrugse wijken aanpakken.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Er zijn meerdere aanwijzingen dat deze buurt bijzonder kwetsbaar is. Een studie van het Steunpunt Sociale Planning van de provincie spreekt over 18,3 % kansarme geboortes. Ook de wooninstabiliteit in Zeebrugge is groot: 14% van de huishoudens woont op een ander adres dan het jaar ervoor. Als tegengewicht voor deze kwetsbaarheid gaan we daarom aan de slag met vrijwillige buurtambassadeurs.”

 

De buurtambassadeurs verzamelen met de goedkeuring van de mensen van d’Oude Stoasie informatie in de buurt, geven die door en houden de vinger aan de pols. Het is een laagdrempelige vorm van dienstverlening voor wie wat ouder wordt, minder mobiel is of om andere redenen zelf minder makkelijk het huis uitkomt.

“De ambassadeurs gaan de straat op, slaan een praatje met mensen en hebben oog en oor voor de noden van kwetsbare gezinnen”, verduidelijkt de OCMW-voorzitter. “Een speciaal ontworpen deurhanger met een eenvoudig logo geeft aan dat er op een bepaald adres een buurtambassadeur woont. Als hij of zij niet in de buurt rondloopt, kunnen mensen er ook zelf aanbellen.”

De buurtambassadeurs engageren zich in alle gevallen op een discrete manier en maken de buurtzorg nog performanter maken. “Tijdens het project voorzien we ook maandelijks vorming een tweemaandelijks een praatcafé, waar ambassadeurs ervaringen delen”, aldus nog voorzitter De fauw.


plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: