15 jaar Zocjes: buurtopvang viert feest

geplaatst op dinsdag 19 september 2017

Zaterdag vierde de buurtgerichte kinderopvang De Zocjes van Vereniging De Blauwe Lelie haar vijftiende verjaardag. De opvang werd opgericht  na buurtonderzoek in Zeebrugge in 2001.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Uit het onderzoek bleek dat de nood aan betaalbare kinderopvang voor kinderen tussen 3 en 12 jaar in de omgeving, bijzonder groot was. Er was ook nood aan werkgelegenheid voor mensen zonder diploma. Het OCMW en de stad Brugge hebben daarom dit project op poten gezet. De Zocjes is sinds de start een laagdrempelige, buurtgerichte kinderopvang.”


De voorbije 15 jaar heeft de Zocjes ook bijzondere accenten in haar werking  gelegd. “We hebben bewust geïnvesteerd in sociale economie”, gaat voorzitter De fauw verder. “De mensen die hier werken, kunnen hun diploma van kindbegeleider behalen terwijl ze op de werkvloer staan. Het vergroot hun latere kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien komt het initiatief werkende ouders en hun kinderen ten goede.”

Door de jaren heen verhuisden de Zocjes van de Minister Beernaertstraat, langs stedelijke basisschool Ter Poorten in Lissewege, tot aan de Evendijk-Oost in Zeebrugge. Sinds 2010 verzorgen ze er naschoolse opvang en vakantieopvang in juli en augustus. Ook de afdeling in Lissewege blijft actief voor naschoolse opvang.

“Op dit moment staan er bij de Zocjes 170 kinderen ingeschreven, maar er zijn nog heel wat plannen in de toekomst. Binnenkort krijgt de tuin in Zeebrugge een grondige facelift. Er zullen rustige groenhoekjes ingericht worden, een klimparcours en een zone die enkel toegankelijk is voor de tieners. Zij zullen instaan voor het onderhoud en kunnen er naar hartenlust sjorren en kampen bouwen.”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: