Eerstesteenlegging KDV Knuffel: OCMW investeert in toekomst van kinderopvang

geplaatst op woensdag 27 september 2017

Op campus Molenerf vond donderdag 21 september de eerstesteenlegging  van het nieuwe kinderdagverblijf Knuffel plaats. Knuffel krijgt een plek naast De Blauwe Lelie, het kinderdagverblijf van de gelijknamige OCMW-vereniging.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw:  “Sinds 1 september 2014 zijn alle bestaande stedelijke kinderopvanginitiatieven ondergebracht onder het OCMW, in vereniging De Blauwe Lelie. Kinderdagverblijf Knuffel werd om technische en bouwkundige redenen ondergebracht in tijdelijks units naast kinderdagverblijf De Blauwe Lelie. We hebben er nu voor gekozen om Knuffel hier permanent te huisvesten: het gaat om een investering van 1 miljoen euro.”

Knuffel (28 plaatsen) en De Blauwe Lelie (66 plaatsen) beschikken door de nieuwbouw over een vergunningscapaciteit voor 102 plaatsen. De fauw: “Door gerichte samenwerking zullen logistieke en administratieve taken hier op termijn efficiënter afgehandeld worden. We versterken onze positie in het kinderopvanglandschap en zetten ons engagement voor jonge gezinnen op de kaart. Maar we willen niet alleen opvangplaatsen creëren: kwalitatieve opvang is voor ons een beleidsprioriteit. We weten immers dat er jaarlijks dubbel zoveel onthaalouders afhaken dan er opstarten. Dit heeft te maken met beperkte ondersteuning en geringe waardering voor de job. Ook daar willen we iets aan doen, naast een grotere opvangcapaciteit in Brugge.”

Het OCMW zet voor de toekomst in op investeringen in kinderopvang in de regio’s Zeebrugge, Lissewege, Dudzele en Christus-Koning, waar de opvangnood het grootst is. “Maar ook in ons nieuwe woonzorgcentrum aan de St-Pietersplas voorzien we ruimte voor een structureel aanbod kinderopvang”, gaat de OCMW-voorzitter verder. “Die zal de wisselwerking tussen de jeugd, jonge ouders en senioren ten goede komen. Daarnaast staat de renovatie en uitbreiding van het Ravotterke (Assebroek) en De Paddestoel (St.-Michiels) op de agenda, zodat er op termijn respectievelijk 112 en 70 kinderen terecht kunnen.”

 

De fauw onderstreept nog dat dit slechts enkele stappen zijn in een groter beleidsplan voor de kinderopvang in Brugge. “Goeie kinderopvang draait om meer dan bakstenen en capaciteit. We willen met de stad en het OCMW investeren in kwaliteit voor de gebruiker enin duurzame omkadering voor al wie voor jonge kinderen zorgt. Deze mensen bouwen immers mee aan de toekomst van onze allerjongste Bruggelingen: als we willen dat ze het goed doen, moeten het gebeuren in degelijk, duurzaam en toegankelijk kader, voor alle betrokkenen”, aldus nog voorzitter De fauw.


plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: