Week van NAH & OCMW Brugge: oog voor een ‘onzichtbare’ problematiek

geplaatst op maandag 16 oktober 2017

Vandaag gaat de tweede week van NAH, het niet-aangeboren hersenletsel, van start. NAH staat provinciaal en nationaal in de kijker en ook het OCMW van Brugge doet een duit in het zakje. De Nieuwe Notelaar, een initiatief van het OCMW dat mensen met NAH huisvest en begeleidt, mocht voor de zomer een publieksprijs van het Vlaams Congres Verkeersveiligheid in ontvangst nemen.

OCMW-voorzitter De fauw: “We ontvingen een cheque van € 1.000 omdat we mensen met NAH en hun buddy’s laten getuigen over verkeersveiligheid, in samenwerking met de vzw Rondpunt. Vaak is zo’n niet-aangeboren hersenletsel immers het gevolg van een ongeval. De patiënt wordt achteraf geconfronteerd met een fysieke of verstandelijke beperking en is aangewezen op specifieke zorg om nog te kunnen functioneren. Wij dragen ons steentje bij in de nazorg, maar we zetten ook heel bewust in op bewustmaking. "Voor die bewustmaking gaan een aantal NAH-patiënten geregeld samen met een buddy op pad. Ze getuigen in scholen of bedrijven over verkeersveiligheid. Dat is nodig, zo bevestigt de OCMW-voorzitter. “Jaarlijks zijn er 50.000 nieuwe mensen die een NAH oplopen, door een ongeval, een hersenbloeding of een andere aandoening. Op verkeersvlak hebben we dus impact op dit verhaal. Daarnaast is deze week van NAH ook het moment om de ‘onzichtbare’ kant van de problematiek aan te kaarten. Mantelzorgers zetten zich elke dag opnieuw in voor deze patiënten en het begrip van de bredere omgeving is soms beperkt. We willen NAH bespreekbaar en algemeen aanvaard maken.”

De impact van mantelzorg voor NAH-patiënten is groot en de week van NAH is het moment om ook dat engagement te onderstrepen. “2.589 Brugse mantelzorgers zetten zich bijna dagelijks in om patiënten met een grote zorgnood te ondersteunen. Ze ontvangen hiervoor 20 euro per maand: we willen die onschatbare inzet verder financieel ondersteunen en zelfs uitbreiden. Hoe langer Bruggelingen met een zorgnood in hun eigen thuissituatie kunnen vertoeven, hoe beter voor de samenleving”, aldus nog voorzitter De fauw.

 

Meer info over provinciale acties in het kader van de Week van NAH:

 

https://www.west-vlaanderen.be/inschrijven/Paginas/20171017nahweek.aspx


plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: