NIEUWE OCMW-PUBLICATIE HELPT JONGEREN “EIGEN BUDGET OP EEN RIJ” HOUDEN

geplaatst op zondag 10 december 2017

In Villa Bota heeft het OCMW van Brugge op 15 november een kersverse publicatie voorgesteld: ‘Straks jij, je eigen budget in een rij’. Het boekje is een kleurrijke samenvatting van 21 workshops die de budgetcoach van het OCMW dit voorjaar gaf, in 12 Brugse middelbare scholen.

 

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Tijdens de workshops maakten we laatstejaars van april tot juni wegwijs in budgetbeheer. Ze ervaarden zelf wat het betekent om op eigen benen te staan: facturen vallen systematisch in de bus en je kunt maar best een appeltje voor de dorst bijeen sparen. Het lijken banale tips, maar het belang ervan is immens.”

 

Het OCMW wordt (te) vaak geconfronteerd met jongeren die tegen een berg schulden aankijken, bevestigt voorzitter De fauw. “Soms is dat door pech, maar net zo goed door onwetendheid. Jongeren hebben niet altijd veel notie van de financiële verantwoordelijkheid die je als volwassene draagt. De school is één van de plaatsen bij uitstek om hen dat duidelijk te maken. Net daarom hebben we deze workshop op poten gezet, met drie essentiële partners: het OCMW, de dienst budget- en schuldhulpverlening en de Brugse secundaire scholen.”


 

Tijdens de workshop maakten de deelnemers gerichte oefeningen, deden ze aan mindmapping en stelden ze met de budgetcoach een eigen financieel plan op. De fauw: “Het grootste deel van die plannen… eindigde aanvankelijk op een negatief cijfer. Dat zegt iets. Met deze workshop hebben we het financieel bewustzijn van de jongeren aangescherpt. Onze ervaringen en conclusies zijn nu gebundeld in een bijzonder mooie én toffe publicatie: ‘Straks jij, je eigen budget op een rij’. Zowel het onderwijs als het werkveld kunnen ermee aan de slag.”

 

De kersverse OCMW-publicatie bevat ook bijdragen van ervaringsdeskundigen en experten uit de financiële sector. Een aantal van hen, onder wie Els Lagrou (FSMA/Wikifin) en Jens Jaecques (BIZ) gingen tijdens de persconferentie in debat met betrokken leerkrachten en leerlingen. “Zo’n debat maakt nog eens duidelijk waarom ‘financiële opvoeding’ belangrijk is voor wie de schoolbanken verlaat. Ik ben ervan overtuigd dat we er als samenleving moeten blijven investeren, in het belang van onze jongeren. Als zij er beter van worden, plukken we er op termijn allemaal de vruchten van”, aldus nog OCMW-voorzitter De fauw.


 

Wie een exemplaar van “Straks jij, je eigen budget op een rij” wenst, vraagt dit aan via communicatie@ocmw-brugge.be

 

Wie de workshop wil boeken voor zijn/haar school, neemt contact op met
budget-enschuldhulpverlening@ocmw-brugge.be of 050 32 73 69.plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: