12 artikels

Verdeling bloemen bebloemingsactie

geplaatst op zaterdag 20 april 2019

Op zaterdag 20 april vond de verdeling plaats van de bloemen (rode hanggeraniums) van de bebloemingsactie van Stad Brugge.

“Deze actie is er voor de Brugse buurten die meer kleur in hun buurt willen en valt onder het aanbod van de Brugse Buurtcheques. Het aantal buurtcomités die de bloemetjes aanvragen, is dit jaar weer gestegen. Ik kan dat alleen maar aanmoedigen”, zegt schepen van Preventie Mathijs Goderis.

 

De verdeling vond plaats op de site van de Groendienst van de stad. Schepen van Groen Mercedes Van Volcem: “Die dag werden 40.165 bloemetjes verdeeld over 94 buurtcomités. Dat zijn er 3.000 meer in vergelijking met vorig jaar. We kunnen dus gerust spreken van een groot succes.”

 

Burgemeester Dirk De fauw: “Het doet me bijzonder plezier dat deze actie binnen het aanbod van de Brugse Buurtcheques nog steeds in de smaak valt bij de Bruggelingen. Het is een fantastische manier om meer kleur, meer leven en dus ook meer sociaal contact in elke straat tot stand te brengen. Als stadsbestuur zetten wij dergelijke acties graag op het getouw.”

 

 

Link: www.brugsebuurten.be
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

SURPLUZ

geplaatst op dinsdag 02 april 2019

In het Brugse stadhuis is dinsdag 2 april het nieuwe samenwerkingsverband tussen vereniging Ons Huis (OCMW Brugge) en vzw UNIE-K voorgesteld. Onder de noemer SURPLUZ gaan ze voortaan zorg en ondersteuning aan volwassenen met een verstandelijke beperking of een niet aangeboren hersenletsel (NAH) bieden, in Brugge en omgeving.

Voorzitter Pablo Annys: “Het concept voor een samenwerking tussen Ons Huis en UNIE-K lag eind vorig jaar al op tafel. De directie heeft mij het plan met veel enthousiasme toegelicht. Het was duidelijk dat een samenwerking tal van voordelen bood. Ons Huis en UNIE-K vervullen immers een complementaire opdracht en ze hebben allebei een brokje “overheids-DNA” in de genen zitten. Ons Huis werkt met de steun van het OCMW, UNIE-K doet dat onder andere met de steun van de provincie. Beide organisaties streven kwalitatieve en respectvolle zorg en ondersteuning na voor personen met een beperking.”

Ondanks die gedeelde troeven, vergde het matchen en samenvloeien van de opdracht van beide organisaties een stevige inspanning. Maar het resultaat is er: onder de noemer SURPLUZ slaan de twee organisaties de handen in elkaar, om de zorg voor volwassenen met een beperking, nog meer tot maatwerk om te buigen. Ook burgemeester Dirk De fauw is opgetogen over de samenwerking.

“In het verleden was ik jarenlang voorzitter van beide organisaties: eerst van UNIE-K als provinciaal deputé en later van Ons Huis als voorzitter van het OCMW”, verduidelijkt De fauw. “Ik ken de organisaties dus bijzonder goed. Dat ze nu samen de handen uit de mouwen te steken, komt personen met een beperking in Brugge én in de hele provincie absoluut ten goede. We profileren ons met SURPLUZ als een nog warmere, socialere stad en regio.”

SURPLUZ wordt ook gekoppeld aan Pluzpunt, een zorgloket voor de regio. Gedeputeerde Bart Naeyaert onderstreept het belang van die verbrede dienstverlening: “De baseline voor SURPLUZ is ‘Je pluzpunt voor zorg in en rond Brugge’.  Het zorgloket zal voortaan alle vragen over zorg en ondersteuning zal opnemen, analyseren en koppelen aan de omgeving die de beste oplossing kan bieden. Het kan UNIE-K, Ons Huis of zelfs een andere organisatie zijn. Pluzpunt wordt gedragen door maatschappelijk werkers van UNIE-K en Ons Huis. Ze streven naar inclusieve oplossingen, op maat van elke cliënt.”

 

De samenwerking SURPLUZ betekent niet dat de aparte spelers uit het werkveld verdwijnen, besluit Pablo Annys nog: “Elke organisatie behoudt uiteraard haar eigenheid, het personeel behoudt ook zijn werkplek. Daarnaast engageren Ons Huis en UNIE-K zich om de kern van hun opdracht en taken, voortaan gezamenlijk en met een gedragen visie op te nemen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we zo de weg van de toekomst inslaan, en kunnen uitgroeien tot een echt duurzame zorgstad.”


plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Centrumshuttle rijdt voortaan 7 dagen op 7

geplaatst op vrijdag 29 maart 2019

Vorig jaar startte het stadsbestuur een proefproject waarbij compacte shuttlebussen twee trajecten bedienden. Op zaterdag en koopzondag bediende de shoppingshuttle de lus ’t Zand – Markt.
Op weekdagen bediende de centrumshuttle de lus Lodewijk Coiseaukaai – Station.

Uit de evaluatie van de reizigersaantallen en een reizigersbevraging bleek dat de shoppingshuttle weinig werd gebruikt (50 à 100 reizigers per dag). De reden van het beperkte gebruik is het ontbreken van een stopplaats aan het Station op het traject van de shoppingshuttle. De shoppingshuttle werd dan ook geschrapt en sinds 1 april vervangen door de centrumshuttle die 7 dagen op 7 rijdt en wel halt houdt aan het Station.

Werknemers, toeristen, shoppers en cursisten

Burgemeester Dirk De fauw: “De reizigersaantallen (gemiddeld 300 reizigers per dag met pieken tot 700 reizigers in de eindejaarsperiode) bevestigen dat de Bruggeling de centrumshuttle wel kunnen smaken.
We zien ’s ochtends vroeg Brugse inwoners en werknemers de busjes gebruiken. Na 10 uur weten toeristen en shoppers de bus te vinden. En ’s middags zien we ook cursisten opstappen.
We beslisten daarom om de centrumshuttle – met een nieuwe bestickering - 7 dagen op 7 te laten rijden. Op basis van de feedback van de reizigers en de bestuurders pasten we het uurschema beperkt aan.” 

De centrumshuttle verbindt om de 20 minuten de randparking Lodewijk Coiseaukaai met het Station waarbij in de binnenstad o.m. de Katelijnestraat, de Markt en Biekorf worden bediend. Tijdens het weekend wordt de halte Zilverpand niet bediend omdat deze in de voetgangerszone gelegen is.

Praktische info

  • De centrumshuttle rijdt volgens een vaste dienstregeling elke 20 minuten.
  • Elke dag tussen 7.20 en 19 uur een traject tussen de randparking Lodewijk Coiseaukaai en het Station (Kiss & Ride). Onderweg volgt de bus een route langs de Langerei, ’t Zand, de Katelijnestraat en de Markt. Wie in het centrum wil afstappen kan dat aan de haltes Katelijne, Hof van Watervliet (Oude Burg) of de Markt.
  • De shuttle is gratis; een opstapbewijs is niet nodig.
  • De shuttle rijdt volgens een vaste route met vaste haltes.
  • De shuttle heeft 16 zitplaatsen (en geen staanplaatsen).
  • Dankzij de automatische schuifdeur en de verlaagde opstaptrede kan uiterst gemakkelijk op- en afgestapt worden.
  • De shuttle is vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers dankzij de automatische rolstoellift.
  • Er is plaats voor kinderwagens of bagage.
  • Halte Zilverpand wordt niet bediend tijdens het weekend (voetgangerszone).
  • Bij evenementen of wegwerkzaamheden kan er een aangepaste dienstregeling zijn. Dit wordt steeds aangekondigd op de shuttle en/of aan de haltes (bij langdurige onderbreking).
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

URB EGG-Café dit jaar vlak voor jarige Stadsschouwburg

geplaatst op vrijdag 29 maart 2019

Ontmoet, geniet en inspireer. Dat zijn de kernwoorden deze zomer tijdens Pre-Triënnale Brugge 2019. Van 29 juni tot 8 september strijkt de voorbode van Triënnale Brugge 2021 neer in de binnenstad met een gloednieuw URB EGG-café. Ditmaal niet op een verborgen plek in de binnenstad, maar pal in het centrum voor de monumentale Stadsschouwburg.

De locatie is niet toevallig gekozen. Dit jaar vieren we ook 150 jaar Koninklijke Stadsschouwburg Brugge en staat er een uitgebreid programma op til om dit jubileum te vieren. In het kader van het feestjaar organiseert Cultuurcentrum Brugge samen met 32 culturele partners tal van unieke projecten. Een overzicht vind je op www.150jaarstadsschouwburg.be

Samen met Cultuurcentrum Brugge, Musea Brugge en de Stadsrepubliek bundelen we de krachten om dit stadsicoon in de kijker te zetten. Van 29 juni tot 8 september wordt het voorplein van de Stadsschouwburg omgetoverd tot een pop-up bar met een verhoogd terras. Het ontwerp komt van het Brugse Architectuuratelier Dertien12 dat recent is aangewezen voor de reconversie van de Biekorfsite.

Het programma

Vanaf 14 juli 2019 wordt er tweewekelijks een Ontmoeting met… georganiseerd; een zondags gesprek tussen (inter)nationale gasten uit diverse sectoren. Kunstenaars, architecten, schrijvers, performers, organisatoren of beleidsmakers zullen in het URB EGG-café praten over vier kernbegrippen: kunst in de stad, solidariteit, gemeenplaatsen en stadsvernieuwing. In de voormiddag is er tijd om te luisteren naar hun traject en insteek. In de namiddag wordt er, aanvullend op het gesprek, een activiteit georganiseerd.
Het volledige programma kunt u via https://www.brugge.be/urb-egg-cafe-dit-jaar-vlak-voor-jarige-stadsschouwburg nalezen.

Link: www.150jaarstadsschouwburg.be
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
12 artikels

archief: