16 artikels

Eerste livestream Brugse gemeenteraad blijkt schot in de roos

geplaatst op dinsdag 05 maart 2019

Op dinsdag 26 februari werd voor het eerst een zitting van de gemeenteraad live uitgezonden. Het filmen en uitzenden van de gemeenteraad  is een nieuw initiatief van de in januari aangetreden beleidsploeg. Dat gebeurde via een livestream op het YouTube kanaal van Stad Brugge.

1.600 mensen bekeken daar de beelden. En dat aantal kan nog oplopen, want de weergave van de gemeenteraad is daar nog steeds te (her)bekijken.  Tik in de zoekmachine van Youtube ‘livestream gemeenteraad Brugge’ in of surf rechtstreeks naar www.youtube.com/watch?v=BU75LpORvws

 

Ook via de stedelijke website kon men de gemeenteraad volgen. Op de webpagina www.brugge.be/degemeenteraad werd de livestream ‘embedded’ (in een kader in de webpagina getoond) weergegeven . Waar deze webpagina anders een vijftigtal keer per dag bezocht wordt, waren er nu een kleine duizend bezoekers, circa het twintigvoudige.

 

Burgemeester Dirk De fauw: “De eerste livestreaming van de gemeenteraad was een succes. Met ruim 1.600 views slaagden we in ons opzet om het bestuur dichter bij de burger te brengen op een manier die voor die burger comfortabel is. Vroeger zag ik op de publieksstoelen soms maar tien mensen zitten. Als bestuur leveren we de nodige inspanningen om de burger maximaal te informeren over beleidsdebatten en -beslissingen. Meer transparantie biedt meer informatie en dat is cruciaal in ons streven naar meer participatie.”

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Nieuwjaarswensen bij CD&V Brugge

geplaatst op vrijdag 25 januari 2019

Mevrouw de minister,

Voorzitter, bestuursleden,

Waarde collega’s mandatarissen,

Beste vrienden en sympathisanten van CD&V Brugge,

En vooral beste Bruggelingen,

Een nieuwjaarstoespraak start vaak met een soort jaaroverzicht waarbij we aan de belangrijkste gebeurtenissen van het voorbije jaar 2018 herinnerd worden.  

Ik zal dit niet doen omdat wanneer we de wereld overschouwen dit ons zeker niet in een bijzonder goede stemming zou brengen.  

Ik zou het teveel moeten hebben over ene Donald die tot op vandaag betwist dat er een opwarming van de aarde is. Volgens hem zijn bosbranden het gevolg van slecht bosbeheer. Waar zijn voorgangers zich naar Berlijn spoedden bij de val van de Berlijnse muur, bouwt hij nieuwe muren op de grens van Mexico. 

 

Maar ook dichterbij, in Europa,  zijn er bewindvoerders die solidariteit met de zwaksten in onze samenleving en met slachtoffers van oorlog en geweld niet hoog in hun vaandel dragen. Denk maar aan Victor Orban in Hongarije die arbeiders 400 overuren per jaar wil laten presteren en de baas moet pas na 3 jaar betalen.

 

Er is de Brexit die toch wel een bom legt onder onze Europese eenheid en vertrouwen.  

Dichterbij over Vlaanderen valt moeilijk te spreken zonder de burgemeester van de stad aan de Schelde te vernoemen.  Ik roep nu al geheel Vlaanderen op om te zorgen dat hij geen Minister-president kan worden want wat zal er voor ons, bewoners van “de parking”, nog overblijven.

Maar…als we het jaaroverzicht van Brugge maken dan is het alsof de zon hier is blijven schijnen.  

Ja, het was een fantastisch jaar voor Brugge :

Club en Cercle speelden kampioen.

En dan waren er nog die oktoberfeesten op 14 oktober.   Het was een feest van de democratie en zeker een feest voor CD&V Brugge.  

We hebben SAMEN rechtgezet wat in 2012 verkeerd is gelopen.
Als echte Olympische atleten leefden we heel hard naar ons doel toe, zoals de Rode Duivels op het WK of de Belgische Hokey-ploeg hebben we PLOEG gevormd .   Nooit eerder heb ik zo’n groepsgevoel bij een campagne gevoeld, nooit eerder was er zo’n eenheid te zien in de campagne.  Nooit eerder stonden de 46 kandidaten zo sterk achter hun kopman met de leuze “GO WITH DE FAUW”. 


Vandaag ben ik dan ook zeer dankbaar naar de 46 medekandidaten die 2018 tot een onvergetelijk jaar hebben gemaakt . Alle kandidaten op onze lijst die zich volledig gegeven hebben en ons zo aan 17 zetels hielpen. Van 13 naar 17 + 3 mandaten in het bijzonder comité voor de sociale dienst .  Dit betekent dus dat CD&V Brugge nu 20 mandatarissen heeft en dit is bijzonder lang geleden.
Alexander, Brigitte, Carlos, Doenja, Franky, Hilde, Joannes, Jos, Karel, Martine, Minou, Nico, Olivier, Paul, Pieter en Wouter zijn diegenen die het samen met mij 6 jaar ‘gaan doen’ in de gemeente- en OCMW-raad, en Geert, Ellen en Marc moeten het sociale aspect verder opvolgen.

Als derde stad in Vlaanderen behaalden we met CD&V  32% van de stemmen.  Ter informatie in Antwerpen was het 7% en in Gent 9 %

Na de verkiezingen hebben we ook keuzes moeten maken bij de keuze van de schepenen.  Dit heeft pijn gedaan bij een aantal mandatarissen en ook bij de persoon die dit moest verdedigen .  Dit was het gevolg van :

  • Het feit dat er in elke gemeente een schepen minder is

  • Het feit dat we de opvolging van de wacht willen garanderen

  • Het gevolg van het feit dat wij de burgemeester leveren

  • Het gevolg van het feit dat wij met drie partijen de meerderheid vormen.

De sfeer binnen de fractie en ook binnen het schepencollege is alvast zeer hoopgevend . Maar nogmaals: zonder de inzet van alle 47 kandidaten op de lijst konden ook zij niet juichen. Dus bij deze een dikke merci aan het ganse team van 47 kandidaten!

Mijn dank gaat zeker ook uit naar alle vrijwilligers die zich ingezet hebben in onze campagne. Het plaatsen van borden, plakken van affiches, bussen van flyers, maar bijvoorbeeld ook het moreel steunen van onze kandidaten door ze mee op sleeptouw te nemen, een schouderklopje te geven wanneer het even wat moeilijker ging.
Helemaal vrijwillig. Chapeau! En dus ook een dikke merci aan alle vrijwilligers!

Na de verkiezingen is nu de beleidsperiode aangebroken.
We zijn nog volop aan het werken aan ons bestuursakkoord, maar ik garandeer jullie dat de hoofdlijnen uit ons programma er zeker in terug te  vinden zullen zijn. Iedereen moet zich thuis kunnen voelen in Brugge. Iedereen … met minder stellen we ons niet tevreden.

1 van mijn voornemens heb ik trouwens al in de praktijk laten omzetten, het is een symbolische daad: het zware zwarte hekken in het stadhuis is  weer open. Iedereen van welke rang of stand dan ook is welkom, geen drempels, of hekkens in dit geval, die de burgemeester van zijn inwoners en de toeristen scheiden.

Ook de andere voornemens uit ons verkiezingsprogramma willen we graag in praktijk laten omzetten. We gaan 100, of zelfs 200%, voor een warm, leefbaar, bruisend, ondernemend, mobiel, klantgericht en participatief Brugge. Een Brugge met slimme openbare ruimtes, dat zich niet beperkt tot het ei, maar waarbij ook al onze deelgemeenten die aandacht krijgen die ze allen stuk voor stuk verdienen.

Laat mij alvast een aantal dossiers in de kijker plaatsen zonder er diep op in te gaan:

1° Wij wensen absoluut het vertrouwen in het bestuur te herstellen.  Daarvoor willen we zeer dicht bij de inwoner staan en gaan we met het college on tour, niet één keer maar de volledige legislatuur door. Dit is overigens het DNA van de CD&V midden de mensen.

2° Op korte termijn moet het nieuwe congrescentrum en de evenementenhall op het beursplein gerealiseerd worden

3° Over enkele maanden moet er een definitieve keuze zijn over de locatie van de nieuwe tentoonstellingsruimte voor de musea

4° Wij moeten samen door de zure appel bijten om Zeebrugge de 2° zeesluis te geven die onze haven absoluut nodig heeft.

5° De voorbije eindejaarsperiode waarin 1,1 miljoen bezoekers naar Brugge kwamen in een tijdspanne van 14 dagen bewees eens te meer dat we absoluut werk moeten maken van meer parkings.

6° Na de uitspraak van de Raad van State waarvan ik hoop dat ze eens een tandje bij willen zetten om vlug een uitspraak te doen, wil deze meerderheid snel het pad effenen om een nieuw voetbalstadion voor Club mogelijk te maken waarna ook voor Cercle een bijzondere inspanning kan gedaan worden.

Dit zijn slechts enkele punten uit het zeer ambitieus beleidsprogramma dat in de volgende weken in zijn definitieve plooi wordt gegoten.

Nu is al zeker dat zorgzaamheid en duurzaamheid belangrijke kernwoorden worden in dat plan. Ook zetten we Brugge als sportstad, als slimme stad en als stad van ondernemers in de verf. We gaan voor een financieel gezonde stad, een veilige en vernieuwende stad en we bouwen verder aan een aantrekkelijk Brugge als cultuur- en onderwijsstad en als toeristische trekpleister.

Veel werk voor de boeg, besef ik nu nog meer nu ik dat hier allemaal aan het opsommen ben.

De eerste ervaringen zijn alvast uitermate positief. Overal, zowel bij de diensten als bij de bevolking, worden we enthousiast ontvangen en laten ze op zijn minst toch uitschijnen dat deze bestuursploeg welkom is.

Dames en Heren,

Ook voor onze partij in Brugge komen drukke tijden aan :

1. Straks zijn er bestuursverkiezingen met ongetwijfeld een nieuwe partijvoorzitter een nieuw bureau en een nieuw bestuur.

Ik wil alvast de uittredende voorzitter Mathias Verlee bedanken want hij heeft op een rustige manier de partij door de woelige periode van lijstvorming, coalitievorming en vorming van het schepencollege geleid . Bedankt Mathias .

2. Op 26 mei, dit is over 4 maanden, zijn er terug verkiezingen. En zoals jullie allemaal weten is onze minister Hilde Crevits lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen hier in West-Vlaanderen. Voor Brugge gaat collega Franky Demon voor het vernieuwen van zijn mandaat als Federaal Parlementslid .

Bij deze wil ik jullie graag oproepen om ook nu in de aanloop naar deze belangrijke verkiezingen voor onze partij, jullie beste beentje voor te zetten. Mensen die graag voor Hilde en/of Franky  of voor andere kandidaten willen meewerken zijn van harte welkom.

Aan Hilde, Franky en alle CD&V kandidaten op de Vlaamse, federale en Europese lijst héél veel succes op 26 mei!

Hilde wij hopen oprecht dat we terug een West-Vlaamse Minister-president kunnen krijgen maar dat die niet in Izegem of Oostende woont maar in Torhout.

Ik besluit en wens jullie allemaal een fantastisch 2019 toe waarin je “gelukkig mag zijn, in goede gezondheid, met toffe uitdagingen, veel lachen en plezier maken, weinig zorgen, kortom een jaar om naar uit te kijken.

Dank je wel !

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Duim in de lucht voor Thuishulp Mintus

geplaatst op donderdag 13 december 2018

Thuishulp Mintus: dat is de nieuwe naam van de dienst huishoudelijke hulp van de Brugse  zorgvereniging Mintus. Mintus-voorzitter Dirk De fauw onthulde de naam tijdens een persmoment, waarop ook de eindejaarsactie van Thuishulp Mintus uit de doeken werd gedaan.
Dirk De fauw: “Sinds 1 april van dit jaar maakt de dienst huishoudelijke hulp van OCMW Brugge deel uit van zorgvereniging Mintus. Acht maand later is de verandering al aardig ingeburgerd en gaan we nog een stapje verder: de dienst heet voortaan – kort en krachtig – Thuishulp Mintus.”
De zoektocht naar de naam had wat voeten in de aarde: ze moest immers vlot klinken, de volledige lading van de dienst dekken en duidelijk maken wat een huishoudhulp zoal doet.
“Mister Proper, Spic en Span, De Reddende Engel en De Duizendpootjes passeerden de revue: allemaal verwijzingen naar de brede opdracht van een huishoudhulp”, gaat de voorzitter verder. “Maar een huishoudhulp doet meer dan poetsen, wassen of strijken. Hij of zij is betrokken bij elk gezin en bij de taakverdeling, op een warme manier. Ook voor senioren die zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving willen wonen, is een huishoudhulp een vertrouwenspersoon die van een huis een thuis
maakt. Daarom heet de dienst vanaf nu Thuishulp Mintus. We bieden kwalitatieve thuishulp, met een duim in de lucht.”
Voor De Warmste Week heeft Thuishulp Mintus alvast een ludieke actie op poten gezeten: de medewerkers ontwikkelden een eigen milieuvriendelijke allesreiniger. “Het product van Thuishulp
Mintus kost € 3 per flesje. De opbrengst gaat naar TEJO (therapeuten voor jongeren) en de MUG-heli.
Met dit product maken we poetsproducten ook betaalbaar én dragen we ons steentje bij aan het milieu”, aldus nog voorzitter Dirk De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

OPGERUIMD STAAT NETJES OCMW BRUGGE LANCEERT OPRUIMPROJECT MET DUURZAME TEWERKSTELLING

geplaatst op donderdag 13 december 2018

Vereniging ’t SAS van het OCMW Brugge zet de schouders onder een heus opruimproject. “Uit ervaring weten we dat cliënten van ‘t SAS vaak in een sterk vervuilde woning verblijven. Met het ‘Opruimproject’ willen we hier iets aan veranderen”, zegt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Vereniging ’t SAS  is een begrip in Brugge. De vereniging is er voor mensen met verminderde welzijnskansen. Ze kunnen terecht bij het Inloophuis, de sociale kruidenier ‘De Kaba’, de nachtopvang, crisisopvang en de dienst Wonen. Het opruimproject is voortaan een extra dienstverlening. “Cliënten van ’t SAS verblijven vaak in een sterk vervuilde woning verblijven”, verduidelijkt OCMW-voorzitter Dirk De fauw. “Tot nu toe hadden we geen dienst die een helpende hand kon bieden. Onze woonbegeleiders steken vaak zelf de handen uit de mouwen en helpen sorteren, opruimen, poetsen en spullen naar het containerpark brengen. Maar dat is bijzonder tijdrovend: met het opruimproject willen we hier iets aan veranderen.”

Via het project voorziet OCMW Brugge mensen, tijd en ruimte om woningen van cliënten, op een aangenaam tempo terug bewoonbaar en leefbaar maken. “De opruiming gebeurt         aan een betaalbare prijs en met respect voor de waardigheid van de bewoners. We geven hen de kans om hun waardevolle spullen te sorteren en bij te houden. De maatschappelijk werker van de bewoner blijft in de buurt en helpt het vertrouwen tussen bewoner en opruimploeg, te versterken. Het opruimproject’ heeft bovendien ook aandacht voor preventie: onze mensen helpen de bewoners zelf poetsen, en geven advies en goeie raad om een woning netjes te houden”, gaat De fauw verder.

Het opruimproject is, net als de sociale kruidenier, een tewerkstellingsproject van ’t SAS. “We willen de opruimers, die zelf ook minder makkelijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt, een kans op werk bieden. Deze opdracht schenkt biedt hen de kans om door te groeien naar reguliere tewerkstelling”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

400ste Zorgbib gelanceerd in WZC Minnewater

geplaatst op vrijdag 07 december 2018

De 400ste Zorgbib van Rode Kruis Vlaanderen is een feit. Ze is deze week gelanceerd in woonzorgcentrum Minnewater van Mintus, in Brugge

Mintus-voorzitter Dirk De fauw: “Dankzij Rode Kruis Vlaanderen maakt de Zorgbib het leven van mensen in ziekenhuizen, woonzorgcentra en revalidatiecentra, een stuk aangenamer. Deze mensen kunnen op eigen kracht geen bibliotheek bezoeken. Toch betekent een beetje lectuur, een luisterboek of een stuk muziek voor hen ontzettend veel.”

Rode Kruis Vlaanderen beschikt over een immense voorraad van deze publicaties. Het gaat over meer dan 150.000 romans, stripverhalen, sciencefiction-boeken, informatieve boeken, fotoboeken, cd's en dvd's.

“Dat deze publicaties dagelijks bij minder mobiele en zorgbehoevende mensen belanden, is de verdienste van meer dan 900 vrijwilligers”, gaat De fauw verder. “Zij ‘trekken’ de Zorgbib letterlijk op gang en gaan met de boekenkar langs bewoners- en patiëntenkamers. Er is tijd om in het aanbod te neuzen, maar ook om een praatje te slaan. Daardoor heeft de Zorgbib ook een belangrijk sociale functie: ze brengt mensen samen.”

In februari 2015, bijna vier jaar geleden, startte er ook al een Zorgbib in WZC Van Zuylen. Tijdens de warmste week van 2017 werd er ruim 130.000 euro ingezameld voor het project. Daardoor konden er het voorbije jaar 30 nieuwe mobiele bibliotheken gestart worden.

“Met WZC Minnewater springen we mee op de lees- en luisterkar. Voortaan doen vrijwilligers ook hier de ronde, met literatuur en een stukje ‘ontspanning’ voor onze bewoners. Het is een waardevolle, positieve impuls voor al wie tijdelijk of permanent in een zorgomgeving verblijft”, aldus nog voorzitter Dirk De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Winteropvang ’t Sas & OCMW Brugge: 18 bedden voor kwetsbare thuislozen

geplaatst op donderdag 06 december 2018

Vereniging ’t Sas van OCMW Brugge is opnieuw van start gegaan met winteropvang. Dat gebeurt op het vertrouwde adres in de Havenstraat in Brugge. Nog tot 31 maart zijn er elke nacht 18 bedden beschikbaar voor kwetsbare thuislozen.

 

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “In de Havenstraat bieden we het hele jaar door gratis opvang volgens het bed-bad-brood principe. De nachtopvang beschikt over 10 bedden die permanent bezet zijn. Nu de winter op til is, verhogen we die capaciteit tot 18 bedden. Dit blijft zo tot het eind van de maand maart.”

Wie een slaapplaats wil krijgen in de nachtopvang, moet tijdig registreren. “Dat kan de dag zelf vanaf 11u, op het gratis nummer 0800 200 09”, gaat de voorzitter verder. “We lassen wel zogenaamde stopnachten in, om alle aanmelders een eerlijke kans te geven op een bed. Je kan hier 5 op 8 nachten terecht, voor 3 nachten moeten ‘vertrouwde’ bezoekers zelf een oplossing zoeken. Zo kan iedereen die er nood aan heeft, gebruik maken van onderdak, degelijk sanitair en een verse maaltijd.”

Het initiatief van nachtopvang wordt ook georganiseerd in andere West-Vlaamse centrumsteden zoals Roeselare, Kortrijk en Oostende. Er zijn respectievelijk 20 bedden in Oostende, 20 bedden in Kortrijk en 13 bedden in Roeselare. De ervaring leert dat bezoekers van de nachtopvang ook ‘shoppen’ bij andere opvanginitiatieven tijdens stopnachten, of als de vertrouwde nachtopvang volzet is.  Bij vriestemperaturen of zeer slechte weeromstandigheden vallen de stopnachten in Brugge sowieso weg. Iedereen kan dan een bed reserveren, ook mensen zonder papieren.

Naast het aanbod ‘bed, bad en brood’ wil de opvang bezoekers de weg wijzen naar degelijke opvolging en begeleiding. “Als mensen een individuele hulpvraag hebben, mogen ze die hier uiteraard ook stellen. We willen met dit initiatief de thuisloosheid in onze stad opheffen. Vijf medewerkers en twee vrijwilligers per nacht engageren zich daarvoor. In totaal zijn dat zo’n 45 mensen, die dit verhaal met hart en ziel dragen en mee zorgen voor een warme stad in koude dagen. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Ze mogen steeds contact opnemen via 050/32.76.76 of nachtopvang@sasbrugge.be”, aldus nog OCMW-voorzitter De fauw.

Vorige winter maakten 142 unieke personen gebruik van de winteropvang in Brugge.

De winteropvang in een notendop

  • tot 31/03/2019

  • Havenstraat 2, 8000 Brugge

  • 18 bedden voor kwetsbare thuislozen

  • inbellen en reserveren vanaf 11:00 u op 0800 200 09

  • de dag zelf aanmelden tussen 19:15 u en 19:45 u

  • einde verblijf om 09:00 u

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Viering 15 jaar project Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie

geplaatst op dinsdag 04 december 2018

Het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie (BNV) viert dit jaar haar 15de verjaardag. Het project, dat een samenwerking is tussen het OCMW en het Stadsbestuur, wil het vrijetijdsaanbod in Brugge voor iedereen toegankelijk te maken. Het BNV werkt hiervoor actief samen met de verenigingen waar armen het woord nemen, diensten/organisaties die actief zijn rond cultuur, sport en jeugdwerk en tal van hulpverleningsorganisaties.

In en rond Brugge wordt een ruim aanbod van vrijetijdsactiviteiten georganiseerd zoals sportclubs, concerten, jeugdverenigingen, theatervoorstellingen, bioscopen, cursussen en sportwedstrijden. Voor wie in een moeilijke financiële situatie zit, zijn veel van die activiteiten vaak te duur. Veel mensen vinden het ook moeilijk om alleen naar een onbekende activiteit te stappen.

Tijdens de viering van afgelopen vrijdag 30 november werd teruggeblikt op de begindagen en de realisaties van de voorbije 15 jaar. Er werd ook naar de toekomst gekeken, met getuigenissen en een debat.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Senioren met dementie en huisdieren: bachelorproef brengt dossier in kaart

geplaatst op dinsdag 04 december 2018


Huisdieren spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van thuiswonende senioren. Ze maken deel
uit van het gezin en dragen bij tot het welzijn van senioren. Naarmate men ouder wordt, wordt ook de
zorg voor het huisdier moeilijker. Ook bij personen met dementie wordt dit meestal een uitdaging.
Onwetendheid over de meerwaarde van een huisdier speelt hierbij een grote rol.

Voor een bachelorproef verdiept hogeschoolstudente ergotherapie Ina Vanriest zich in dit thema. Ze
onderzoekt op welke manier de huisdieren zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, bij hun baasje
met dementie. Dit concept wordt ook wel 'aging in place’ genoemd.

Tijdens een verkennend huisbezoek brengt Ina Vanriest niet alleen de huisdier-thuissituatie in kaart.
Samen met alle inwonenden zoekt ze ook uit welke maatregelen nodig zijn om het huisdier thuis te
houden. Dit kan vaak door eenvoudige aanpassingen en kleine hulpmiddelen in de thuisomgeving,
waardoor een moeilijk afscheid van het huisdier uitgesteld of zelfs vermeden wordt.

Voor de uitwerking van de bachelorproef ‘Ouderen en hun huisdier’, worden verschillende sessies
georganiseerd met de doelgroep van 80- plussers. Het contact tussen de senior en het dier staat
centraal.

Wenst u hierover meer info of kent u senioren met een huisdier die eventuele problemen met de
verzorging ervaren? Neem dan contact op met Stéphanie Theuninck via
stephanie.theuninck@mintus.be of op het nummer 050 32 78 89.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
16 artikels

archief: