38 artikels

OCMW stelt jaarverslag 2017 voor

geplaatst op vrijdag 08 juni 2018

Gisteren is op Ruddershove, de huidige hoofdzetel van zorgvereniging Mintus, het OCMW-jaarverslag van 2017 voorgesteld. Het is de laatste keer dat OCMW Brugge een “eigen” jaarverslag aflevert.

Voorzitter Dirk De fauw: “Een jaar is zo voorbij: het is een cliché. Maar de meeste clichés bevatten een grond van waarheid. We zijn al halfweg 2018 en kunnen met dit verslag terugblikken op wat 2017 heeft betekend voor het OCMW en haar verenigingen. Het was een jaar vol uitdagingen, boeiende ontmoetingen en geslaagde projecten. Ze waren niet mogelijk geweest zonder alle personeelsleden die zich dag na dag inzetten om onze dienstverlening in de praktijk te brengen.”

Het jaarverslag belicht de belangrijkste realisaties, van A tot Z. “Ze allemaal opsommen, zou ons te ver leiden”, geeft De fauw toe. “Maar er waren heel wat momenten die in 2017 opvielen en dus ook bijblijven. Zo kreeg sociale kruidenier de KABA € 13.000 via de Solidariteitsklik van Carrefour. Het fietslabyrint liet de senioren in onze WZC’s op een interactieve manier de wereld ontdekken. De dienst budget- en schuldhulpverlening gaf een geslaagde workshopreeks ‘budgetbeheer’ bij 276 laatstejaarsstudenten. De eerste steen voor het nieuwe kinderdagverblijf Knuffel werd gelegd op deze site én we openden het vernieuwde WZC en bijhorend dienstencentrum Ten Boomgaarde.”

 

Laagdrempelige en professionele dienstverlening aan op maat aanbieden, met respect voor ieders overtuiging. Dat is de kerntaak van OCMW Brugge. “Het gloednieuwe jaarverslag bevestigt dat ons OCMW die opdracht dag na dag waarmaakt. De inwoners van Brugge vinden de weg naar die dienstverlening, hier op Ruddershove, in de Hoogstraat én in het Huis van de Bruggeling. Als dat om praktische redenen niet lukt, gaan wij naar hen toe of wijzen we hen de weg in hulpverlening.”

Sinds 1 jaar van dit jaar maakt OCMW Brugge samen met de Stad Brugge deel uit van zorgvereniging Mintus. De zorgvereniging bundelt het leeuwendeel van de zorg van senioren, ondersteunende diensten en de dienst huishoudhulp. De volgende jaarverslagen zullen dus letterlijk en figuurlijk in een ander jasje steken.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

ABDEL YAZIDI OP DE LIJST CD&V

geplaatst op donderdag 24 mei 2018

Geboren in Marrakech. Sinds 2005 woont hij samen met zijn partner in België. In 2010 kwam het koppel in Sint-Andries, Brugge wonen.  Zijn roots liggen in het prachtige Marrakech, de stad van duizend en één nacht. Hij werd als kind ingewijd in de wereld van de politiek. Zijn favoriete opa was minister van Jeugd en Sport. Hij bracht uren met zijn eerste kleinzoon door om hem een ruime blik op de wereld mee te geven.

Tijdens zijn studies rechten leerde Abdel zijn partner kennen, een geboren Brugse. Na vier jaar zette hij de stap om naar België te verhuizen en werd op slag verliefd op Brugge. Met zijn talenknobbel leerde hij op geen tijd Nederlands (West-Vlaams zelfs) en ging grafische vormgeving en nadien fotografie studeren in Syntra West. Sindsdien is hij als freelance grafisch vormgever en fotograaf aan de slag en nu ook volop bezig met de opstart van een nieuwe conceptstore met handgemaakte, unieke designstukken.

Abdel bruist van de energie en heeft tal van interesses. Hij gaat naar de moskee, is creatief, sport ontzettend graag (fitness, tennis, basket) en heeft ook een neus voor zaken. Hij is lid van de VVV, waar hij heel wat kennis opdoet over het Brugse zakenleven maar ook kennis deelt over zijn roots en de bagage die hij mee kreeg van thuis. En dat typeert nu net Abdel: het samenbrengen van twee werelden, zijn open houding, en het verder groeien door het beste van beiden te combineren.

 Abdel Yazidi: “Ik ben opgegroeid in een multiculturele stad, ging als moslim naar een katholieke school en heb altijd een diverse vriendenkring gehad. Ook mijn gemengde relatie geeft mij het beste van twee werelden. Ik geloof sterk in de kracht van diversiteit! Ook Brugge, mijn geliefde stad, wordt steeds diverser. Indien ik voldoende voorkeurstemmen haal, zou ik erg graag focussen op het verbinden van mensen en het wegnemen van angst voor het onbekende, vanuit de twee richtingen. Met een open houding kan je zoveel van elkaar leren. Een ideale basis hiervoor is het onderwijs: leerkrachten ondersteunen in het positief inzetten van diversiteit, aanwerven van brugfiguren (Brugge is de enige centrumstad die dit nog niet heeft), het stimuleren van ouderparticipatie en meer kleur onder de studenten aan de hogeschool. Een positieve aanpak hierin: daar snakken zowel ouders als leerkrachten naar.”

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

FAIR TRADE SJOKLA TE KOOP

geplaatst op dinsdag 22 mei 2018

Brugge en chocolade horen onlosmakelijk samen.

Brugge is naast chocoladehoofdstad van Europa ook Fair Trade Stad. Het beste van twee werelden wordt gecombineerd in deze gloednieuwe chocoladereep. Sjokla, Brugs voor chocolade, is een op-en-top Brugse stadschocolade, gemaakt van fairtradecacao.

 ‘Sjokla laat zien dat culinair genieten, lokale ambacht en mondiale solidariteit een perfecte match zijn.’

Deze artisanale fondant- en melkchocoladetablet werd samen met de Gilde van Brugse chocolatiers ontwikkeld. Met deze primeur toont Stad Brugge haar respect voor het ambacht van de cacaoboer in het Zuiden en voor de lokale chocoladeambacht in Brugge. Als Bruggeling of bezoeker van de stad is Sjokla een absolute must have.

Sjokla is vanaf 8 mei te koop in Mijn Brugge, de Brugse museumshop, Oxfam Wereldwinkel Brugge en de Brugse chocolatiers.

Fair Trade

Waarom kiezen voor fair trade?

  • Fair trade is een van de pijlers van de Brugse duurzame voedselstrategie: https://foodlab.brugge.be

  • Fair trade biedt garanties:

Hoe het nu is

Momenteel hebben de cacaoboeren in het zuiden het niet makkelijk. Klimaatverandering, slechte werkomstandigheden en onvoldoende loon zorgen ervoor dat de cacaoboer in de armoede belandt. Bovendien wordt de vraag naar chocolade groter dan het aanbod. Chocolade wordt dus een schaars product. Om die onzekere positie van de cacaoboer te verstevigen, kan fair trade e

Hoe het kan zijn

Fair trade zorgt voor een eerlijk loon voor de cacaoboer en geeft hem een premie die gebruikt wordt voor duurzame landbouw, onderwijs en gezondheidszorg.

Door te kiezen voor fairtradecacao en – chocolade laten stad Brugge en de Gilde van de Brugse Chocolatiers zien dat mondiale solidariteit, lokale ambacht en culinair genieten een perfecte match zijn.

en antwoord bieden.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

TWEE JONGE VROUWEN UIT SINT-MICHIELS BIJ CD&V

geplaatst op dinsdag 22 mei 2018

Document: eva en saartje.PNG
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Den Breydel wordt nieuw ‘buurtcentrum’ in Sint-Andries

geplaatst op maandag 21 mei 2018

Aan het Kennedypark in Sint-Andries rijst op dit ogenblik een nieuwbouw uit de grond. Het energiezuinige pand is een realisatie van Mintus en wordt de opvolger van het voormalige ‘kaartershuisje’, dat dateerde uit 1963.

Dirk De fauw, voorzitter van Mintus: “In 2015 werd het Kennedypark opgefrist. We onderzochten toen of we het kaartershuisje niet door een volwaardig dienstencentrum konden vervangen. Het gebouw dat er stond, was vervallen en goed voor de sloop. Om  buurtwerking in de toekomst te blijven garanderen, bouwen we op dezelfde plek een nieuw pand: Den Breydel.”

Den Breydel wordt geen volwaardig dienstencentrum, verduidelijkt de Fauw. “Dit gebouw dienst als buurtcentrum en zal nauw samenwerken met dienstencentrum Meulewech in Sint-Andries. Den Breydel krijgt een ontmoetingsruimte met 24 zitplaatsen, een bar en een publiek rolstoeltoegankelijk toilet. Alles bundelen we op een oppervlakte van net geen 40 vierkante meter.”

Het nieuwe pand is een troef voor de inwoners van Sint-Andries. In de directe omgeving van Den Breydel wonen er meer dan 600 senioren, en meer dan 200 jonge gezinnen. “Zij zullen vermoedelijk eind september al in Den Breydel terecht kunnen voor onder andere infoavonden, een repair café, 'burenhulpservice' en een digitale hulpservice voor 65-plussers. De centrumverantwoordelijke van ons dienstencentrum Meulewech zal de antennewerking en de coördinatie professioneel verzorgen”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Enquête maaltijdzorg peilt naar eetbeleving & kwaliteit

geplaatst op donderdag 17 mei 2018

Het belang van aangenaam tafelen, bij een bord lekker en gezond eten: het zijn twee thema’s die Mintus en Ruddersstove (OCMW Brugge) met een enquête gaan bevragen. De enquête werd vrijdag voorgesteld in Dienstencentrum De Balsemboom.

Voorzitter Dirk De fauw: “Als zorgvereniging hechten we belang aan kwalitatieve maaltijden voor senioren en aan het sociale aspect van een maaltijd. Daarom kunnen 65-plussers die nog goed te been zijn, tijdens weekdagen samen met anderen in de dienstencentra eten. In 2017 werden er 40.091 maaltijden geserveerd. Toch stellen we vast dat senioren steeds vaker voor een maaltijd thuis kiezen, in plaats van voor een eetmoment in de dienstencentra.”

Over die terugval wordt nu een enquête gehouden. Tegelijkertijd peilt OCMW-vereniging Ruddersstove bij haar klanten naar de tevredenheid over aan huis geleverde maaltijden. “Ruddersstove bedient zo’n 1.000 klanten per maand”, gaat De fauw verder. “Ook van die senioren willen we weten of het eten aan hun wensen voldoet, en waar het eventueel beter kan.”

Voor die enquêtes gaan Mintus en Ruddersstove in zee met hogeschool Howest Kortrijk. De maaltijdzorg wordt onder de loep genomen met specifieke vragen. De fauw: “De infrastructuur van het dienstencentrum, de sfeer aan tafel, de maaltijd zelf, de bestelprocedure, de kwaliteit van het vervoer voor aan huis geleverde maaltijden: alles komt aan bod. Met de resultaten van de enquête stellen we een adviesrapport op, met tips en richtlijnen voor de toekomst.”

Die toekomst heeft intussen al een culinaire nieuwkomer opgeleverd: het ‘Contentje’. “Het verwenbord vanaf nu verkrijgbaar in de dienstencentra. We bieden koffie, een ijspraline, een glaasje advocaat met topping en een merenguekoekje aan voor € 2,10. De naam ‘Contentje’ verwijst naar ‘Content’, de nieuwe naam van het tweemaandelijkse én succesvolle magazine van de dienstencentra. Ik ben ervan overtuigd dat dit verwenbord het minstens even goed zal doen als zijn naamgenoot”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

OLIVIER STRUBBE OP CD&V LIJST

geplaatst op woensdag 16 mei 2018

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Nieuwe OCMW-brochure belicht tegemoetkoming bij medische kosten

geplaatst op dinsdag 15 mei 2018

OCMW Brugge heeft een nieuwe brochure gelanceerd. ‘Tegemoetkoming in medische kosten’ legt in detail uit in welke gevallen mensen met een beperkt inkomen, financiële steun kunnen krijgen bij medische kosten. Dirk De fauw: “Het verlenen van deze financiële steun is een van de kernopdrachten van het OCMW. We merken in Brugge immers dat het aantal mensen dat gezondheidszorg uitstelt wegens een krap budget, gestaag stijgt. De gevolgen van dat uitstel zijn vaak ingrijpend. Arm maakt ziek, en ziek maakt arm(er): kwetsbare gezinnen hebben er baat bij om te weten waar en hoe ze hulp kunnen krijgen.”

Die uitleg staat nu van A tot Z in de nieuwe brochure ‘Tussenkomst in medische kosten’. “Op vandaag telt Brugge zo’n 648 leefloners, van wie er 210 jonger zijn dan 25 jaar”, gaat voorzitter De fauw verder. “Deze inwoners en andere gezinnen met een laag inkomen, willen we zo goed mogelijk helpen. Het OCMW Brugge voorziet voor hen immers terugbetaling van het wettelijke remgeld bij dokterskosten, tandzorg, bepaalde apotheekkosten en ziekenhuisfacturen. Ook behandelingen erkend door het RIZIV, zoals een kinesist of diëtist, en protheses en beugels komen in aanmerking.”

Wie recht heeft op tegemoetkoming in medische kosten, wat de voorwaarden zijn en hoe je de centen ontvangt: de brochure vertelt het allemaal. De fauw: “We gaan de folder vanaf nu verspreiden via mutualiteiten, huisartsen en apotheken in Brugge. Zo verstrekken we belangrijke info, op een laagdrempelige manier, aan wie er echt nood aan heeft. Bovendien maken we de meest kwetsbare inwoners van Brugge, ook meer ‘gewapend’ in het beheer van hun centen. Ze kunnen het overzicht van de medische kosten beter inschatten en er het overzicht over behouden.”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

Voor info over tegemoetkoming in medische kosten, kunnen inwoners van Brugge ook permanent terecht in Hoogstraat 9, bij de maatschappelijke dienst van OCMW Brugge. Er is zitdag op werkdagen van 8.30 u tot 12.00 u, en  in de namiddag op afspraak. De dienst is bereikbaar op 050 32 77 70.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
38 artikels

archief: