38 artikels

OCMW Brugge schenkt PC’s & laptops aan Ûze Plekke

geplaatst op maandag 14 mei 2018

5 laptops, een desktop en een computerscherm: die heeft OCMW Brugge gisteren geschonken aan Ûze Plekke. De organisatie is in Brugge actief rond (financiële) armoede.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Als openbare instelling wil het OCMW haar steentje bijdragen om digitale geletterdheid te verspreiden en voor iedereen ‘bereikbaar’ te maken. PC’s, beeldschermen en laptops die afgeschreven zijn, geven we graag een tweede leven. Het materiaal is nog 100% bruikbaar. Met de steun van ‘Brugge dialoogstad’, dat linken legt tussen lokale verenigingen en organisaties uit  de armoedesector, komt het afgeschreven materiaal nu terecht bij Ûze Plekke.”

Ûze Plekke houdt twee keer per maand een ontmoetingsavond in de Legeweg, op maandag. De fauw: “De medewerkers en betrokkenen praten hier over thema’s die met armoede te maken hebben. Daarnaast kan je ook verhalen, zorgen en bedenkingen delen. Ûze Plekke opent de deuren  om 16:00 u. Wie dat wenst, kan gebruik maken van de computers in het lokaal.”

De ICT-voorzieningen worden dankzij het OCMW uitgebreid met 5 laptops, een desktop en een computerscherm. Ûze Plekke zal het materiaal gebruiken voor educatieve doeleinden. “Ik hoop dat alle bezoekers en aanwezigen van de toekomstige infoavonden, zo nog vlotter informatie kunnen verzamelen, seinen en doorgeven. Namens het OCMW zijn we trots dat we Ûze Plekke zo een ‘digitaal duwtje’ in de rug kunnen geven”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Godshuizen ‘De Schipjes’ slaat brug tussen erfgoed, ecologie, sociale economie en welzijn tijdens Open Wervendag

geplaatst op donderdag 03 mei 2018

Zondag 6 mei vindt de 12e editie van ‘Open Wervendag’ plaats. Het aannemersbedrijf ‘A2Z Renovatie’ uit Zedelgem stelt die dag de werf van het godshuizenbeluik ‘De Schipjes’ open voor het publiek.  Samen met de OCMW-verenigingen Mintus, De Schakelaar en Ons Huis wil de firma een brug slaan tussen historisch erfgoed, ecologie, sociale economie én welzijn en zo een duurzame toekomst voor het patrimonium nastreven.De godshuiswoningen in de Peterseliestraat werden meer dan 100 jaar geleden gebouwd om onderdak te bieden aan minder gegoede schippers en havenarbeiders. Sint-Petrus, patroonheilige van de schippers, kreeg zelfs een standbeeld op dit beluik. Doorheen de jaren ondergingen de woningen een aantal grondige renovaties.

Voorzitter De fauw: “Zo’n twee jaar geleden ging een nieuwe, grootschaligere renovatie van start waarbij de focus deze keer op ‘energiebesparing’ ligt. Het is onze doelstelling om de woningen zo energievriendelijk mogelijk te maken. De besparingen wil het OCMW onder andere realiseren door middel van een collectief verwarmingssysteem, een zonneboiler, een warmtenet en een uitgekiend ventilatiesysteem.”

Momenteel is fase 1 van de renovatiewerken volop aan de gang. De gevels werden gerestaureerd. Er werden nieuwe ramen geplaatst en de muren zijn gepleisterd met speciaal isolerende aërolgel. Dit type pleister maakt het mogelijk om historische panden, waar aan de buitengevels niet kan worden geraakt, toch te voorzien van isolatiemateriaal.  Dit innovatief materiaal wordt voor zover geweten voor de eerste keer in Brugge toegepast.  Ook de vloeren van de huisjes worden geïsoleerd met speciale vacuüm isolatieplaten. De vereniging Schakelaar staat in voor de isolatiewerken van het project. Voorzitter De fauw: “Met De Schakelaar krijgt dit verhaal een bredere dimensie, namelijk de ondersteuning van de sociale economie.  Het plaatsen van dergelijk innovatief materiaal toont aan dat ook sociale economiebedrijven op een vlotte manier kunnen ingeschakeld worden in de bouwsector.”

“Naast ecologie en sociale economie heeft het project ook aandacht voor het welzijn van de bewoners van de godshuizen. De woningen worden gebruikt door de vereniging Ons Huis in functie van inclusieve woonondersteuning voor mensen met een beperking. De bewoners krijgen gedurende het ganse renovatieproces de nodige tekst en uitleg. Op die manier laten we hen vertrouwd maken met duurzaamheid en het bewust(er) omspringen met energieverbruik.”, besluit de voorzitter.

Wie de troeven van ‘De Schipjes wil komen ontdekken is zondag 6 mei welkom in de Peterseliestraat 136 – 158, doorlopend van 10 tot 17 uur.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Minder Mobielen Centrale: meer dan 3.800 ritten per jaar

geplaatst op dinsdag 24 april 2018

De Minder Mobielen Centrale van Mintus is de voorbije jaren uitgegroeid tot een vaste waarde binnen het OCMW en haar verenigingen. De centrale zorgt ervoor dat mensen zich vlot kunnen verplaatsen in de stad, met hulp van vrijwilligers.

Voorzitter Dirk De fauw: “De formule werkt, als we de cijfers van 2017 bekijken. In totaal verzorgde onze centrale 3.817 ritten  voor een totaal van 88.919 kilometer. Dat is een indrukwekkend cijfer, net omdat chauffeurs voor de Minder Mobielen Centrale altijd vrijwillig onderweg zijn. De dienstverlening is bedoeld voor mensen met een beperkt inkomen die niet over een eigen wagen beschikken en geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.”

Wie aan de voorwaarden voldoet, neemt contact op met de Minder Mobielen Centrale om een rit aan te vragen. “Je betaalt een vast lidgeld van € 10 per jaar,” gaat voorzitter De fauw verder. “Per gemaakte rit is er een vaste kost van 50 eurocent en nog eens 0,33 cent per gereden kilometer. Dankzij de Minder Mobielen Centrale kunnen mensen aan een democratisch tarief een bezoek brengen aan familie of vrienden, een hobbyclub, de kapper of de dokter.”

De Minder Mobielen Centrale van Mintus is het hele jaar door op zoek naar nieuwe chauffeurs. “Geïnteresseerden kunnen het team contacteren op 050/32 68 90 of op werkdagen langskomen op werkdagen in de voormiddag, in de Barrièrestraat 13 te St-Michiels”, aldus nog Dirk De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Dozen & co verzorgt 1.500ste verhuis

geplaatst op maandag 23 april 2018

Gisteren heeft de ploeg van Dozen & Co, een initiatief van OCMW Brugge, voor de 1.500ste keer de handen uit de mouwen gestoken bij een verhuis. De voltallige ploeg kreeg bezoek van de OCMW-voorzitter, die de werkmannen feliciteerde voor hun inzet.

Voorzitter Dirk De fauw: “Iedereen die al eens verhuisde, weet dat het een stresserend moment is. Wie een beperkt budget heeft en niet zomaar een verhuis kan betalen of regelen, doet een beroep op Dozen & Co. Wij regelen niet alleen de praktische verhuis voor kwetsbare gezinnen, maar helpen ook bij de opname van de meterstanden, het doorsturen van de post of het invullen van andere noodzakelijke verhuisdocumenten. Het zijn kleine dingen die een groot verschil maken voor de betrokkenen.”

Zes mensen zijn permanent in de weer voor Dozen & co. Ze organiseren elke verhuis van A tot Z. “Het is moeilijk te zeggen hoeveel dozen, meubels, planten er al door hun handen zijn gegaan”, gaat De fauw verder. “Bovendien loopt niet elke aanvraag van een leien dakje: we moeten in sommige gevallen een container huren om bergen afval te verwijderen voor we aan de klus kunnen beginnen. Maar uiteindelijk lukt het, en dat is de verdienste van deze mensen.”

De eerste verhuis van Dozen & co dateert van voorjaar 2009. “In 9 jaar hebben gemiddeld 166 verhuizingen per jaar gedaan: dat zijn er zowat 3 per week. Dozen & Co springt ook bij in vervoersopdrachten voor het OCMW en de verenigingen, en voor ritten in samenwerking met het Kringloopcentrum. Elke dag bewijst ons team weer wat ze te bieden hebben: mankracht, zin voor aanpak en de ambitie elke verhuis tot een goed einde te brengen. Dat verdient een pluim”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Ruddersstove behaalt vierde smiley op rij

geplaatst op zondag 22 april 2018

Een positief eindresultaat en een nieuwe Smiley voor vereniging Ruddersstove: dat is de balans na een recente audit van het FAVV bij de centrale keuken van het OCMW. Voorzitter Dirk De fauw is opgetogen over het resultaat: “Het federaal agentschap voor de voedselveiligheid bevestigt voor de vierde keer op rij dat vereniging Ruddersstove professioneel werkt, zelfcontrolerend is en de wetten inzake voedselveiligheid respecteert. De bekroning met een ‘smiley’ is de spreekwoordelijke kers op de taart.”

Vereniging Ruddersstove van het OCMW levert dagelijks zowat 2.000 maaltijden bij klanten thuis. Dat is een immense klus, bevestigt De fauw. “In elke stap van die werking moeten we ons houden aan de strenge HACCP-normen. Die bepalen de werking van onze keuken, de selectie van leveranciers, de opslag van goederen en de distributie van de maaltijden. Tijdens het proces is er ook bewaking op kritische controlepunten. Die aanpak loont: we hebben onze vierde smiley op zak.”

Als maaltijdzorgorganisatie staat Ruddersstove anno 2018 voor grote uitdagingen. Er is een aangepaste wetgeving over informatieplicht aan cliënten en elke stap in de bereiding en levering van maaltijden moet traceerbaar zijn. Dat kan alleen dankzij een geavanceerd computersysteem en nauwgezette aanpak, onderstreept de voorzitter.

 

“Tijdens een aantal audits is gebleken dat ook deze elementen in de werking van Ruddersstove, goed zitten. We bewaken de voedselveiligheid en voedselkwaliteit permanent. We hebben bovendien oog voor veranderende zorgnoden bij klanten en we passen onze dienstverlening aan als de klant dat vereist. We willen maaltijdzorg in de toekomst verder vorm geven op deze manier, samen met organisaties die actief zijn in de voeding en de zorg”, aldus nog Dirk De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

TEAM MACHINE voorgesteld op (zomers) warme Buitenspeeldag

geplaatst op donderdag 19 april 2018

Gisteren was het in heel Vlaanderen buitenspeeldag. Bij TEAM MACHINE, de voormalige kinderwerking Sint-Jozef van OCMW-vereniging De Blauwe Lelie, verzamelden honderden kinderen onder een staalblauwe hemel voor vertier en speelplezier.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Voor het OCMW en vereniging De Blauwe Lelie is de Buitenspeeldag geen loos begrip. Op deze dag krijgen kinderen de ruimte om volop te ravotten en hun energie te ventileren. Dit kan op een fantastische locatie, met een gloednieuwe naam: TEAM MACHINE. De werking startte in 2003 op het Gandhiplein en was bedoeld voor jongeren van 10 tot 13 jaar. Toen heette het initiatief nog Teen Machine.”

In 2009 werd Teen Machine uitgebreid en konden kinderen er terecht voor buitenschoolse kinderopvang vanaf 5 jaar. “De capaciteit van Teen Machine bedroeg toen 16 kinderen en in de vakantieperiodes werd dat al snel 26 kinderen”, gaat De fauw verder. “De opvang kreeg de naam Kinderwerking Sint-Jozef, maar in de harten van de mensen bleef het Teen Machine. Sinds vorig jaar vangen we hier ook kleuters vanaf 2,5 jaar op. De hele ploeg vond dat de naam van het initiatief nog eens aan vernieuwing toe was.”

Na een uitgebreide brainstorm met kinderen, ouders en de hele buurt kwam TEAM MACHINE uit de bus. Onder die noemer vangt vereniging De Blauwe Lelie voortaan kinderen van Sint-Jozef op. “We werken hier met een goed draaiende ploeg, een goed geoliede machine. Zij zorgen ervoor dat de jeugd van Sint-Jozef haar hartje kan ophalen en met de glimlach naar huis gaat, na een paar uur zorgeloos spelen, rondrennen, lachen, stoeien en openbloeien. Op een zonnige Buitenspeeldag is deze missie dubbel en dik geslaagd”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Nachtopvang Vereniging 't Sas: winteropvang 2017-2018

geplaatst op maandag 16 april 2018

Deze winterperiode werden er sinds 13/11/2017 tot 31/03/2018 iedere avond 18 bedden aangeboden in de Nachtopvang. In de 139 nachten die de winteropvang telde waren er 1698 gebruikte bedden. Dit is een gemiddelde bezetting van 12,2 bedden.
Sinds 01/04/18 biedt de Nachtopvang opnieuw 10 bedden aan. Er kan steeds ingebeld worden op het gratis nummer 0800 20 09 tussen 11u en 16u.

We zijn ook nog steeds op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers. Ben jij die persoon of ken je iemand die interesse zou hebben, dan mag je steeds contact opnemen met de collega's van de Nachtopvang op het nummer 050/32 76 76 of per e-mail nachtopvang@sasbrugge.be

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Nieuws uit Vereniging SPOOR

geplaatst op donderdag 12 april 2018

Wie de lokale pers in het oog heeft gehouden kon al lezen dat minister Crevits een projectaanvraag van vereniging SPOOR heeft goedgekeurd. Concreet gaat het om een project dat de werkingen van 't Scharnier en Blink samen gaan uitvoeren. We gaan in de loop van schooljaar 2018-2019 vijftig leerkrachten uit het secundair onderwijs vertrouwd maken met enkele methodes uit Hertelsgericht Groepsoverlf (HERGO).

Met Blink bieden we nu ook ondersteuning van leerkrachten, maar we kunnen zelden preventief aan de slag met scholen. Dit project laat ons toe om zeer preventief aan de slag te gaan met de schoolteams. De lokale pers heeft dit project gekaderd binnen de problematiek  in de stationsbuurt van het najaar met de Zehbi's. Hoewel dat één van onze insteken  was, was het zeker niet de enigste. Concrete info over de uitrol van dit project komt in de komende maanden. het artikeltje dat de krant van West-Vlaanderen publiceerde gaf naar ons inzien de beste en meest genuanceerde samenvatting van het project.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
38 artikels

archief: