12 artikels

Oeveel ist? Budgetcoach OCMW Brugge laat jongeren actief budgetteren

geplaatst op vrijdag 26 oktober 2018

Met de slogan ‘Oeveel ist?’ trekt de budgetcoach van OCMW Brugge voor het derde jaar op rij naar de middelbare scholen in de stad. Een budgetworkshop moeten jongeren bewust leren nadenken over centen, inkomsten en uitgaven.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Oeveel ist: het is de meest gestelde vraag wanneer je aan de kassa staat, of ergens afrekent. Met diezelfde vraag en de bijhorende workshop ‘Straks jij, je eigen budget op een rij’ dagen wij laatstejaarsstudenten uit om een budgetplan te maken. Ze leren wat het leven kost en zijn zo beter gewapend tegen financiële tegenslagen wanneer ze alleen gaan wonen.”


De gratis workshop was de vorige jaren een schot in de roos, bevestigt De fauw. “Tijdens het schooljaar 2018-2019 bezocht onze budgetcoach 13 Brugse scholen. Hij ging aan de slag met 747 laatstejaarsstudenten, tijdens maar liefst 45 workshops! We zijn niet weinig trots op die resultaten. De manier waarop we als organisatie jongeren vertrouwd maakt met inkomsten en uitgaven, werkt inspirerend en motiverend.”

Laatstejaarsstudenten kritisch leren nadenken over inkomsten en uitgaven, vertrouwd maken met goed financieel beheer en financiën leren inschatten: daar draait ‘Straks jij, je eigen budget op een rij’ om. “Dat het nodig is, blijkt uit de resultaten van elke workshop. Vaak hebben jongeren nauwelijks weet van vaste kosten of wat een gemiddeld startloon bedraagt. De budgetcoach bouwt tijdens de workshop een mini-economie, waarin we studenten met budgetten leren omspringen. Als OCMW willen we immers niet alleen mensen in financiële moeilijkheden ondersteunen. We willen hen ook preventief informeren en dingen leren, zodat ze niet in moeilijkheden geraken. Door de workshop voor het derde jaar op rij gratis aan scholen aan te bieden, gebeurt dat op een efficiënte en laagdrempelige manier”, besluit de voorzitter.

Link: www.straksjij.be
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Nieuw college van burgemeester en schepenen, vanaf 1 januari 2019

geplaatst op dinsdag 23 oktober 2018

 1. Dirk DE FAUW (CD&V) - burgemeester

  bevoegd voor algemeen beleid, coördinatie, informatie, communicatie (intern en extern), veiligheid (politie, brandweer en noodplanning), verkeer en mobiliteit, vergunningen op gebruik openbare weg, havenbeleid, regio-overleg en netwerking, cel strategie en analyse, Europese aangelegenheden, stedenbeleid, public relations & onthaal, noord-zuid en diversiteit.

 2. Mathijs GODERIS (SPA) - 1ste schepen (vervangt Annick LAMBRECHT die verhinderd is).

  schepen van jeugd (inclusief Entrepot), studenten, preventie en dierenwelzijn.

 3. Mercedes VAN VOLCEM (Open VLD PLUS) - 2de schepen

  schepen van openbaar domein (openbare werken, wegen, groen, begraafplaatsen en stadsreiniging) en financiën, eigendommen, erediensten en algemeen bestuur.

 4. Franky DEMON (CD&V) - 3de schepen

  schepen van ruimtelijke ordening (monumentenzorg, wonen, huisvesting, handhaving), leefmilieu (specifiek voor stadslabo en milieuvergunningen) en sport.

 5. Philip PIERINS / Mieke HOSTE (SPA) - 4de schepen (elk 3 jaar)

  schepen van toerisme (bootjes, koetsen, taxi’s, Zeebrugge, toeristische organisaties, kerstmarkten).

 

 1. Ann SOETE (Open VLD PLUS) tot 1/7/2021. Nadien Jasper PILLEN - 5de schepen

  schepen van burgerlijke stand/bevolking en onderwijs.

 2. Nico BLONTROCK (CD&V) - 6de schepen

  schepen van cultuur (cultuurbeleidscoördinator, bibliotheek, cultuurcentrum, archief, musea, erfgoedcel, raakvlak, sociaal culturele verenigingen, uitleendienst, kostuumatelier, zaalverhuur).

 3. Minou ESQUENET (CD&V) - 7de schepen

  schepen van klimaat, energie en leefmilieu, smart city en facilitair beheer (informatica, patrimoniumbeheer, electromechanica, economaat, drukkerij en wagenpark).

 4. Martine MATTHYS (2 jaar) – Pieter MARECHAL (4 jaar) (CD&V) - 8ste schepen

  schepen van personeel & organisatie, cluster klant (huis van de Bruggeling en dienstverlening rand), administratieve vereenvoudiging en welzijn (senioren, personen met een beperking en gezondheid).

 5. Pablo ANNYS (SPA) - 9de schepen

  voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst, voorzitter van MINTUS, van alle welzijnsverenigingen en van de raad van bestuur en algemene vergadering AZ Sint Jan.
  schepen van flankerend onderwijsbeleid en van werk en ondernemen (economie, tewerkstelling, KMO, landbouw, visserij, winkelstad, ambulante markten, sociale economie).

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

20 studenten in actie bij OCMW Brugge voor YOUCA

geplaatst op donderdag 18 oktober 2018

Donderdag 18 oktober is YOUCA Day. YOUCA staat voor Youth for Change and Action. OCMW Brugge werkt mee aan het initiatief: 20 studenten uit de middelbare school gaan aan de slag op verschillende locaties, en staan hun loon af aan projecten in het Zuiden.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw. “OCMW Brugge en YOUCA is al een paar jaar een geslaagd huwelijk. Jongeren komen een dag vrijwillig meedraaien in onze werking. Zo mogen we onder andere studenten verwelkomen in Hoogstraat 9, bij onze personeelsdienst, bij het LOI en in onze WZC’s. Ze helpen bij de logistieke ondersteuning, de administratie of het onderhoud.”

In woonzorgcentrum Van Zuylen, waar de voorzitter langs ging, zijn er vandaag drie studenten aan de slag. “Het personeel krijgt er een keukenhulp en een logistiek medewerker voor één dag bij”, gaat De fauw verder. “In het aanpalende dagverzorgingscentrum Den Erker zetten twee studenten hun beste beentje voor bij de ondersteuning van onze verzorgers. Zo doen ze een eerste werkervaring op en kunnen onze medewerkers rekenen op helpende handen bij de vertrouwde dagtaken.”

De opbrengst van YOUCA gaat naar het project Nueva Prosperina in Ecuador. In de omgeving van Guayaquil leven meisjes daar in erg kwetsbare omstandigheden. Eén op de zes wordt moeder voor de leeftijd van 19. “Via YOUCA moeten ze toegang krijgen tot elementaire zorg, preventieve info over zwangerschappen en aanspreekpunten waar ze met vragen en problemen terecht kunnen. Binnen OCMW Brugge geven 20 jongeren het project een duwtje in de rug, via YOUCA. Het bewijst dat we van deze wereld, met het juiste engagement, een betere plek kunnen maken”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Paviljoen Den Breydel verbindt inwoners van Sint-Andries

geplaatst op donderdag 04 oktober 2018

In het Kennedypark is woensdag een ‘preview’ gehouden in het nieuwe paviljoen Den Breydel. Het paviljoen is een realisatie van zorgvereniging Mintus en zal op termijn als buurtcentrum fungeren voor de wijk Sint-Andries.

Mintus-voorzitter Dirk De fauw: “De eerste steen voor dit paviljoen werd in het voorjaar van 2018 gelegd. Het buurtcentrum wordt de opvolger van het oude kaarterspaviljoen uit 1963. Met Den Breydel willen we op termijn brede buurthulp bieden, activiteiten voor buurtbewoners organiseren en het sociaal netwerk in de buurt versterken. Op die manier dragen we ook ons steentje bij aan de strijd tegen de vereenzaming.”

In deelgemeente Sint-Andries wonen er zo’n 20.000 mensen. “In een straal van één kilometer rond Den Breydel zijn er ruim 600 65-plussers én meer dan 200 jonge gezinnen”, gaat De fauw verder. “Om deze Bruggelingen een professionele dienstverlening te kunnen bieden, is er nood aan een degelijke infrastructuur. Die infrastructuur krijgen ze binnenkort, op een oppervlakte van bijna 40 vierkante meter. In het nieuwe paviljoen Den Breydel installeren we een ontmoetingsruimte met 24 zitplaatsen, een kleine bar en een publiek rolstoeltoegankelijk toilet. Aan de kant van de speeltuin komt een terras met schuiframen, die licht en lucht in de ruimte binnenlaten. Den Breydel is een eigentijdse en energiezuinige realisatie, op maat van de buurtbewoners van Sint-Andries.”

Voor de werking en activiteiten kan Mintus rekenen op het team van dienstencentrum Meulewech. “Zij zorgen ervoor dat hier met de regelmaat van de klok activiteiten plaatsvinden voor senioren en voor het jonge publiek. Op de agenda van dit najaar staan onder andere taalcursussen, gitaarlessen, een repair café en de zesdelige cursus “Met pensioen”. Zo stimuleren we jong en oud om anderen te ontmoeten, in gesprek te gaan en actief bezig te blijven. Dat kan binnenkort in nieuw, kleurrijk en dynamisch kader, dankzij Den Breydel”, aldus nog voorzitter Dirk De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
12 artikels

archief: