38 artikels

KINDVRIENDELIJKE STAD - UPDATE

geplaatst op woensdag 07 maart 2018

Na anderhalf jaar intens werken rond het thema kindervriendelijkheid zijn de eerste resultaten zichtbaar. Zichtbaar in de vorm van een impactkader en een actieplan. Twee documenten die niet los van elkaar te gebruiken zijn.

Het impactkader bepaalt de horizon, ons toekomstbeeld en welke impact willen we bereiken. En het actieplan is een eerste aanzet van hoe we de impact in de praktijk gaan omzetten. Zowel het actieplan als impactkader zijn goedgekeurd door het college.We zijn blij met wat er ligt. Het is inhoudelijk sterk en er zijn haalbare uitdagingen geformuleerd.

We hebben dit traject om twee redenen doorlopen:

1) Echt werk maken van een kindvriendelijk beleid aan de stad

2) Het behalen van het label kindvriendelijke stad.

De basis om te werken aan een kindvriendelijke stad is er, nu nog het behalen van het label. Het portfolio hiervoor werd ingediend op 18 februari. Eind april, begin mei is er een jurygesprek en hopelijk mogen we Brugge vanaf 24/6 (labeluitreiking) officieel omschrijven als kindvriendelijke stad.

En nu?

De kerngroep gaat over in een opvolggroep kindvriendelijkheid en kreeg van het college de volgende opdracht:

- priorlijst van de acties opmaken die nog uitvoerbaar zijn in ’18 en ‘19

- intern middelen zoeken in functie van uitvoering van acties uit deze priorlijst

- kindvriendelijke beleid integreren in de dagelijkse stadwerking

We zullen jullie hulp nodig hebben bij het verder zetten in de praktijk van kindvriendelijkheid.

De komende maanden zullen we meer info geven wat er nog op stapel staat en zal er ook individueel contact worden gemaakt in functie van realisaties.

En op naar een ‘nog meer’ kind- en jongerenvriendelijke stad. Het traject leerde ons dat er al veel gebeurt en we al goed bezig zijn!

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

LIEVEKE EN WOUT MOETEN VOOR CD&V DE JEUGD CHARMEREN

geplaatst op dinsdag 06 maart 2018

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

FRUITAUTOMAAT DOET MEDEWERKERS GEZOND SNOEPEN

geplaatst op woensdag 28 februari 2018

Het Brugse OCMW investeert als eerste openbaar bestuur in Vlaanderen in een fruitautomaat met voorverpakt fruit. "Het concept is al bekend op scholen en in grote privébedrijven en nu openen ook wij de deuren voor deze automaat. Als bedrijf met een uitgebreid gezondheidsbeleid, waarbij we ook beweging stimuleren, willen we ook aandacht besteden aan de voeding", verduidelijkt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Fruit is gezond: het bevat weinig calorieën, veel vezels, vitaminen, mineralen en gezonde suikers. Dankzij die suikers voelen we ons fitter en neemt ons concentratievermogen toe. Fruit is dan ook het ideale tussendoortje op het werk. "De cafetaria in onze hoofdzetel is al uitgerust met een automaat waar je heel wat snacks kan uithalen, zoals chocolade of snoep. Maar die producten bevatten vooral slechte suikers en vetten. De fruitautomaat is dan ook een ideaal alternatief, want je vindt er een gevarieerd aanbod verse fruitproducten, zonder toegevoegde suikers, kleur- of smaakstoffen. Van een lekkere fruitsalade, tot een verfrissend sapje of een smoothie", zegt De fauw.

Medewerkers die zin hebben in fruit, hebben niet altijd de tijd of mogelijkheid om het hapklaar te maken. De fauw: "Voor de traditionele appel is dat niet meteen nodig, maar de meer exotische granaatappel vraagt toch iets meer werk. Naast enkele klassiekers zit er in de automaat dus ook fruit dat je minder makkelijk meeneemt naar je werk. Thuis een kokosnoot openen is al een hele klus, laat staan op kantoor. Mensen die toch eens willen toegeven aan de zoete zonde, hoeven trouwens niet te panikeren: de andere automaat met de snacks blijft gewoon staan. Ze kunnen dus zelf kiezen voor welk tussendoortje ze gaan."

Dankzij de automaat kan iedereen in het hoofdgebouw nu genieten van een gezond tussendoortje. Niet alleen de 300 eigen medewerkers. In het gebouw zijn namelijk ook een aantal externen gehuisvest, zoals de MS-Liga, Vroegtijdige Opsporing van Borstklierkanker (VOB) en Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo). Daarnaast komen er ook heel wat bezoekers over de vloer.

"Na drie maanden gaan we dit project evalueren. Als blijkt dat de fruitautomaat populair is, dan mag die uiteraard in onze cafetaria blijven staan en willen we zelfs kijken hoe we dit kunnen uitbreiden naar andere locaties binnen onze organisatie", besluit voorzitter De fauw.plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Frietmobiel beloont griepprik in Mintus WZC’s

geplaatst op vrijdag 23 februari 2018

De jaarlijkse griepvaccinatiecampagne bij de WZC’s en het personeel van Mintus, eind 2017, was een schot in de roos. Om dat te vieren werden de medewerkers van WZC De Vliedberg gisteren beloond met een portie friet van de frietmobiel.

Mintus-voorzitter Dirk De fauw: “We weten uit statistieken dat de griep elke winter 10% van de bevolking treft. Meestal genezen mensen vanzelf maar het virus kan ernstige gevolgen hebben bij risicogroepen, zoals de bejaarde bewoners van onze WZC’s of jonge kinderen in kinderdagverblijven. Een jaarlijkse griepprik is de beste manier om de griep te ontwijken.”

Het OCMW heeft de prik in het najaar van 2017 daarom gratis aangeboden aan alle personeelsleden, ook die van de Mintus woonzorgcentra. “De WZC’s waar de vaccinatiegraad meer dan 60% bedroeg, zouden een mobiele frituur op bezoek krijgen”, gaat de voorzitter verder. “Uit de cijfers blijkt dat 4 van onze 7 Mintus woonzorgcentra de kaap van 60% met deze vaccinatiecampagne vlot hebben gehaald: WZC De Vliedberg, WZC Van Zuylen, WZC Ter Potterie en WZC Hallenhuis. Dat is een mooi engagement. We belonen het graag met een Belgische lekkernij: een vers pakje friet.”

De traktatie genoot in WZC De Vliedberg alvast heel wat bijval: meer dan 80 personeelsleden schoven aan voor een portie frietjes met bijhorende frinkandel. “Door de inspanningen van het personeel staan we hier vandaag gezond en wel, en mogen we genieten van een ‘heerlijke portie calorieën’ om de kou te trotseren”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Mintus pakt Brugge in met 11 roadshows

geplaatst op woensdag 21 februari 2018

Sinds 1 januari is Mintus, de nieuwe zorgvereniging van het OCMW en stad Brugge, actief in de regio. Mintus bundelt alle zorgdiensten rond seniorenzorg die vroeger onder het OCMW vielen. Om de burger te informeren over deze verandering, trekt Mintus vanaf 20 februari de baan op met een onvervalste roadshow.

Voorzitter Dirk De fauw: “Mintus is sinds nieuwjaar bevoegd voor 7 woonzorgcentra, 2 dagverzorgingscentra, 4 serviceflatgebouwen en talrijke seniorenwoningen in en rond Brugge. Ook de diensten- en ontmoetingscentra vallen onder Mintus. Ook al verandert er eigenlijk niets voor de klanten, de inwoners van Brugge hebben vast vragen bij deze ‘evolutie’. Daarom doen we alles uit de doeken tijdens 11 roadshows in regio Brugge.”

Van Sint-Michiels tot Zeebrugge en van Assebroek tot Lissewege: de Mintus roadshow doet vanaf 20 februari verschillende woonzorgcentra en dienstencentra aan. “We zijn ervan overtuigd dat alle Bruggelingen er baat bij hebben om te weten waar Mintus precies voor staat”, gaat De fauw verder. “We belichten onze dienstverlening met interviews en filmfragmenten, op een laagdrempelige manier. Het publiek krijgt de kans om achteraf vragen te stellen aan onze medewerkers.”

Volgende week krijgen alle  inwoners van Brugge alvast een uitgebreide infofolder over Mintus in de bus. “Ook daarin lichten we ons aanbod toe en nodigen we iedereen uit om één van de roadshows bij te wonen. Alle locaties en data staan opgesomd op een aparte flyer die in die folder steekt. Wie de gratis roadshow wil bijwonen, kan zich nu alvast inschrijven via www.mintus.be of via 050 / 32 78 95”, aldus voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Mintus opent ‘bistro’ De Garve

geplaatst op dinsdag 20 februari 2018

In Mintus-dienstencentrum De Garve is gisteren Bistro De Garve voorgesteld. Iedereen kan er voortaan op weekdagen terecht van 11:30 u tot 13:00 u voor een gezonde lunch. Reservatie hoeft niet.

Mintus-voorzitter Dirk De fauw: “Bistro De Garve serveert nu dagelijks 5 lunchmenu’s voor het brede publiek. Voor € 8 krijg je een alcoholvrij aperitief, een hoofdgerecht en een dessert aangeboden. Tot nu toe konden enkel 65-plussers genieten van een dagverse maaltijd in de lokale dienstencentra. Met dit aanbod willen we de dienstencentra nog dichter bij de Bruggeling brengen.”

Nieuw is ook de Maaltijdwinkel in De Garve: bezoekers kunnen er ingrediënten of zogenaamde ‘maaltijdcomponenten’ kopen en thuis bewaren, voor latere consumptie. “Vereniging Ruddersstove van het OCMW investeerde mee in een professionele koeltoog voor dit project”, gaat De fauw verder. “Zo maken we werk van een nog flexibelere aanpak van maaltijdzorg. Ook wie niet in De Garve eet, heeft thuis weleens een portie bereide voeding nodig. Hier kun je die aankopen.”

De klassieke maaltijd voor senioren in dienstencentrum De Garve blijft uiteraard behouden, onder de noemer Resto 65-plus. Voor die formule moet je 2 dagen op voorhand reserveren en betaal je volgens inkomen.

“Bistro De Garve, de Maaltijdwinkel en Resto 65+ zetten, samen met vereniging Ruddersstove, in op maaltijdzorg op maat van de klant. Senioren kunnen hier komen eten, net als andere Bruggelingen. Wie zijn ‘potje’ liever thuis opwarmt, kan gewoon terecht in de Maaltijdwinkel. Daarmee investeren we in duurzame maaltijdzorg en roepen we ook de vereenzaming in de stad een halt toe”, aldus voorzitter De fauw.

Meer info: Bistro De Garve - Pannebekestraat 33 - 8000 Brugge

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
38 artikels

archief: